eur:
392.99
usd:
367.2
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A későbbi győztes Liu Shaoang (b) a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. Mögötte a későbbi bronzérmes kanadai Steven Dubois (b2), valamint a kazah Abzal Azsgalijev (j).
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Liu Shaoang az olimpiai arany után már a folytatásról is beszélt

A nem várt kezdeti események után fényes zárás - Liu Shaoang olimpiai arannyal zárta a rövid pályás gyorskorcsolyázók szereplését a pekingi téil olimpián. A kétszeres olimpiai bajnok ismét megszólalt.

Magyarország első egyéni téli ötkarikás bajnoka lett Liu Shaoang azzal, hogy vasárnap elsőként ért célba a pekingi olimpia 500 méteres távján. A Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában azt mondta, fáradt is, és kell még neki egy kis idő, mire felfogja, mit is ért el. Felidézte? nehezen indult neki az olimpia, kezdve onnan, hogy még otthon pozitív lett a koronavírustesztje és csak később utazhatott a társai után, aztán nem úgy jött össze az ezer méter, ahogy szerették volna, utána az ezerötszáz és a váltó sem.

"Rá kellett jönnöm menet közben itt, Pekingben, hogy

nem várhatok a szerencsére,

mert nem áll mellém, magamnak kell megcsinálnom. (...) Aztán vasárnap reggel úgy keltem fel, hogy én ma olimpiai bajnok leszek."

Ugyanaz a megérzése volt, mint a márciusi dordrechti világbajnokságon, ugyanazok az érzések szállták meg. Ebből a nyugodt és koncentrált állapotból az sem zökkentette ki, hogy a bátyja már a negyeddöntőben búcsúzott.

"Mivel az első körben az enyém volt az utolsó futam, láttam Shaolin futását, vagyis tudtam, hogy nem jutott tovább, de olyan gyorsan pörögtek az események, hogy még beszélni sem tudtunk egymással, azt viszont végig éreztem, hogy mellettem áll – ahogyan mindig. De annyira kizártam mindent, annyira csak a saját feladatomra figyeltem, hogy nem billentett ki az sem, hogy Shaolin kiesett. Tényleg

megszállt reggel a nyugalom, és Shaolin búcsúja után sem idegeskedtem,

nem kapkodtam, csak koncentráltam a feladatomra. Kellett is, hiszen az elődöntő jóval nehezebb volt, mint a finálé – utóbbiban csak arra kellett figyelni, hogy tartsam meg az egyes pozíciót, és tartsak magam mögött mindenkit. Az elődöntőben is ezt csináltam, csak ott voltak történések mögöttem..."

A döntőről a vasárnapi online sajtótájékoztatón azt mondta: egy taktika volt, az, hogy az élre áll, és levezeti a futamot az elejétől a végéig. Arról, hogy mit érzékelt a mögötte történtekből, azt mondta, tudta, hogy az Európa-bajnok orosz Konsztantyin Ivlijev le tudja rajtolni a beljebbről rajtoló kazah Abzal Azsgalijevet, de úgy gondolta, ha mögéje is kerül, akkor sem fogja őt megelőzni.

"A végéig éreztem az oroszt, a sebességét, de

úgy gondoltam, nem fog megelőzni, nem fog butaságot csinálni, mert még fiatal és az ezüstnek is örül.

Az első két kört próbáltam meghúzni, utána pedig egy kicsit védekezni" - elevenítette fel a finálét.

Szóba került az elődöntője is, melyből a címvédő, világcsúcstartó kínai Vu Ta-csing és az 1500-on győztes dél-koreai Hvang Te Hon nem jutott tovább.

"Éreztem, hogy nekik nem volt meg az a mozgásuk, ami nekem tegnap megvolt. Láttam, hogy nincsenek formában, amikor odaálltam az elődöntőhöz, egyáltalán nem aggódtam" - árulta el.

"Visszanézve a felvételeket, úgy látom, hogy már-már félelmetesen higgadt és nyugodt voltam" - mondta az FTC 23 éves rövid pályás gyorskorcsolyázója, megjegyezve, nem is tudja, mit szoktak az emberek egy olimpiai aranyérem után érezni; neki talán az vett el kicsit az örömből, hogy ennyire magabiztos volt.

Az aranyéremmel kapcsolatban a Nemzeti Sportnak kijelentette: "Ez az aranyérem nemcsak az enyém, nemcsak a miénk Shaolinnal, hanem az egész csapaté és mindenkié, aki mellettünk állt. És egész Magyarországé ez a győzelem – remélem, otthon is sokaknak sikerült örömöt szereznem. Olyan kis ország vagyunk, annyira kevesen lakjuk Magyarországot, talán ez az aranyérem egy kicsit összehozza a magyar embereket."

A folytatást illetően azt mondta, március elején még következik a világbajnokság Montrealban, azon szeretne jól szerepelni, aztán jöhet a hosszabb pihenő.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×