eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A győztes Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének döntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A short track tigrise

Úgy tartják a kínaiak, hogy egy ember minden tizenkettedik éve különösen meghatározó. Liu Shaoang a Tigris évében született 1998. március 13-án, majd majdnem 24 évvel később, a Tigris évében egyéni olimpiai bajnok lett.

A tűz és a jég. S mégis milyen harmóniában, szeretetben tudnak együtt élni. Shaoang két és fél évvel idősebb bátyja, Liu Shaolin Sándor a tűz, a csupa energia, a lazaság, a néha nehezen kordában tartható szereplési vágy, az öccse pedig a megfontoltság, a higgadtság, a nyugalom. Azért sok minden közös bennük: például, hogy mindketten a világ legjobb rövid pályás gyorskorcsolyázói közé tartoznak.

„Sanyi” robbant be először a nemzetközi elitbe, már 2011-ben magyar bajnok, 2013-ban Eb-bronzérmes lett, akkoriban még elsősorban a váltóval ért el sikereket. 2015 hozta neki a nagy berobbanást, a moszkvai világbajnokságon már egyéni és váltóezüstöt is nyert.

Akkor már az öccse is ott volt a stafétában, 17 évesen. Pályafutásuk, amelyet az évezred első évtizedének második felében Kínában, édesapjuk szülőhazájában alapoztak meg, attól kezdve a nemzetközi porondon is párhuzamosan haladt.

Adónak nem sikerültek a pjongcsangi olimpia egyéni számai, talán húszévesen nem volt még elég érett az olimpiára. Legalábbis egyéniben, mert, hogy a váltóval aranyat nyert, Knoch Viktor, Burján Csaba és a bátyja társaságában.

Mondhatni sprinter, elképesztő a rajtja, ha beáll az élre, szinte lehetetlen megkerülni, de mind a három távon kiváló. Ötszázon 2016-ban vb-bronzérmes, 2021-ben világbajnok volt, 1000-en 2017-ben és 2021-ben is vb-ezüstérmes, 1500-on 2016-ban vb-bronzérmes, s akkor még nem is lajstromoztuk az Európa-bajnokságokon, a világkupákon elért sikereit. Azt ellenben muszáj, hogy tavaly, a hollandiai Dordrechtben ő lett a magyar short track első összetett világbajnoka.

Óriási reményekkel készült a pekingi olimpiára, de az indulás előtt egy héttel pozitív koronavírustesztet adott. Más talán összetört volna, ő nem hagyta eluralkodni magán a bizonytalanságot. A többiek, Shaolinék már Kínában voltak, ő még itthon, orvosi felügyelet mellett, edzett.

Két nappal a vegyes váltó versenynapja előtt érkezett meg, az első futamban még Krueger John-Henry futott helyette. Ám aztán visszakapta a helyét, kellett a világ legjobb allround korcsolyázója a négyesbe.

Hétfőn harmadik lett ezer méteren, de nem örült neki, mert azért lehetett érmes, mert a bátyjától elvették az aranyat. Inkább szomorú volt, mint örült.

De aztán 1500 méteren negyedik lett, negyedik lett. Jött egy újabb lelki teher, a váltó kiesése. Ám ebből is felállt. Mint mondta, ma reggel úgy kelt fel, hogy az 500 meglesz, olimpiai bajnoki címet fog nyerni.

Ezt mi nem tudtuk, izgultunk. De csak addig, ameddig nem indították el a futamokat. Attól kezdve nem lehetett kétséges, Liu Shaoang 2022-ben a világ legjobb ötszázasa. A pekingi olimpia egyetlen férfi short trackese, aki mind a három egyéni számban a legjobb négybe került.

Liu Shaoang, Ado, a magyar sport 184. olimpiai aranyérmének szerzője. Van az úgy, hogy valakiből 23 éves legenda lesz. A tigris. A nyugodt, a bátor, az erős – a legyőzhetetlen.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×