eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma
Dominik Livakovic horvát kapus kivédi a japán Minamino Takumi 11-esét a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Japán-Horvátország mérkőzés hosszabbítása utáni büntetőpárbajban az al-vakrai al-Dzsanúb Stadionban 2022. december 5-én. A rendes játékidő és a hosszabbítás is 1-1-es döntetlennel végződött.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A horvátoknál eddig a védők remekeltek – elemzés és összehasonlítás az esti vb-elődöntő előtt

A horvát válogatottban többen is kiváló teljesítményt nyújtottak, talán közülük a kapus, Dominik Livakovic kapta a legtöbb elismerést. Érdemes az elődöntő előtt néhány orgánum osztályozókönyvét összevetni a mi saját rangsorunkkal, értékelésünkkel.

A német sportmagazin, a Kicker szerint Dominik Livakovic volt eddig kiemelkedően a horvátok legjobbja, a teljes mezőnyt tekintve az első tízben van a maga osztályzatával. A többieket tekintve már nem ilyen szép a kép, Josko Gvardiol, az RB Leipzig védője rendelkezik a legjobb osztályzattal a mezőnyjátékosok közül, de összesítésben csak a harmincnegyedik.

A 33 éves Dejan Lovren a második a horvát mezőnyjátékosok listáján, majd őt Mateo Kovacic követi. Jó átlagosztályzattal áll még a csapaton belül Marcelo Brozovic és Josip Juranovic. A következő Borna Sosa, s csak a mezőnyjátékosok mögötti hetedik és nyolcadik hely Luka Modricé és Ivan Perisicé.

A whoscored.com egy másfajta osztályzási skálán dolgozik, ezért nem érdemes a Kicker osztályzataival összevetni a jegyeit. A sorrend, persze, figyelemre méltó. Az internetes portál szerint Dejan Lovren nyújtotta eddig a legjobb teljesítményt, mögötte Ivan Perisic a második, Dominik Livakovic a harmadik.

Kicsi a játékosok közötti különbség, de Josko Gvardiol megelőzi a holtversenyben lévő Barisicot, Kovacicot és Sosát. Közvetlenül utánuk jön Brozovic, majd kilencedik Luka Modric.

A mi értékelésünk szerint Livakovic a tizenegyespárbajokban, különösen az elsőben valóban óriási érdemeket szerzett, a brazilok ellek kitűnően védett, a többi mérkőzésen magabiztosan. A védelem tagjai valóban magas szinten teljesítenek, elsősorban a Lovren, Gvardiol kettős, de Juranovic is kiemelkedően játszott a brazilok ellen.

Viszont lényegesen többre értékeljük a két orgánumnál Luka Modric szerepét, s a Kicker listájához képest Ivan Perisicét is. Érdekes, hogy mindkét orgánum az utolsó vagy az utolsó előtti helyre tette a horvátok ranglistáján Nikola Vlasicot, aki valóban nem játszott eddig jól, a négy mérkőzésen összesen 132 perc szerepet kapott, viszont a japánok és a brazilok ellen is ő lőtte a mindig nagyon fontos első tizenegyest, mégpedig hibátlanul.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×