eur:
390.26
usd:
359.6
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke

Háromszor már volt ilyen: aki a spanyol–francia-párharcot nyeri, az lesz az Európa-bajnok

Kedd este kilenc órától Spanyolország és Franciaország játszik az Európa-bajnokság döntőjébe jutásért, Münchenben. A két válogatott eddig négyszer találkozott egymással Eb-n, a Kékek „vezetnek”. Különösen az ő győzelmeiket hozó találkozók voltak emlékezetesek.

Talán mindössze egyszer ismétlődött meg a világ- és Európa-bajnokságok történetében az 1984-es eset: a döntőben, 0-0-nál, az addig a posztján a torna legjobbjának bizonyuló kapus gyermeteg hibája szinte eldöntötte a finálét, az esélyesebb csapat ellen veszített az addig önmagát jól tartó rivális. A Parc des Princes-ben, a döntő 57. percében a franciák kaptak egy vitatható szabadrúgást. Michel Platini jól, de közel sem védhetetlenül csavarta a bal sarok felé a labdát.

Luis Arconada, a spanyol kapus vetődött, szinte ráfeküdt a labdára, már a francia játékosok is fordultak vissza, helyezkedve az ellentámadás elhárítására. Ám hirtelen a tömeg eufóriában tört ki: a labda átcsúszott Arconada teste alatt, a kapus hiába próbált meg kétségbeesetten utána vetődni, már minden hiábavaló volt.

Ilyen rosszul aztán csak Oliver Kahn járt 2002-ben, a brazilok elleni vb-döntőben. A potyagól eldöntötte a párizsi finálét, noha Jean-Amadou Tigana fenséges passzából Bruno Bellone is lőtt még egy gólt, az már csak a hab volt a franciák tornáján. Franciaország, rendezőként, megnyerte az Európa-bajnokságot.

A 2000-es negyeddöntőben az összes gól az első félidőben esett, Zinédine Zidane találatát (33. perc) Gaizka Mendieta büntetőből kiegyenlítette (38. perc), majd Youri Djorkaeff még a szünet előtt (44. perc) újra előnyhöz juttatta a Kékeket. A második játékrész inkább a spanyoloké volt, ráadásul a 90. percben újabb tizenegyest kaptak.

Sokáig beszédtéma volt aztán Spanyolországban (is) Raúl hibája. Megosztotta a szurkolókat: a Real Madrid akkori hetesét védelmezőkre és támadókra. A mérkőzés másnapján megjelent madridi lapok egyértelműen Raúlt tették felelőssé a spanyol válogatott kieséséért. Az El Pais ezt írta: „Elérhető közelségben volt a csoda, de Raúl miatt elmaradt a happy end”. Az El Mundo szerint: „Raúl, az elkényeztetett, multimilliomos sztárocska a döntő pillanatban mondott csődöt. A megasztár bekerült a bukott hősök panteonjába”. A Marca igyekezett tárgyszerű maradni: „Raúl az égbe lőtte az álmainkat. Pont, kész, vége”. Az AS már kegyetlenebb hangot ütött meg: „Elmaradt a csoda, Raúl kivégezte Spanyolországot. A bíróval még boldogultunk valahogy, Raúl ellen nem volt esélyünk.”

Alfonso, a spanyolok egyik csatára érdekes aspektusra hívta fel a figyelmet: „Abban a pillanatban, amikor megkaptuk a második büntetőt, ránéztem Guardiolára és rögtön láttam, nincs olyan állapotban, hogy elvállalja a rúgást. Mire megfordultam, már Raúl állt a tizenegyespontra leállított labda mögött. Örök igazság, csak az vállalkozzon bármilyen feladat elvégzésére, aki bízik önmagában.”

Raúl önbizalmával ezek szerint nem volt baj, pedig nem játszott jól azon a tornán. A rajt előtti napon szuperszerződést kötő, a világ legjobban fizetett futballistájává váló Real-csillag kifacsarva érkezett a nagy tornára, a hazai bajnokság húsdarálója és a sikerrel végigvitt BL-csatározás láthatóan kifárasztotta. Ő volt annak a generációnak az egyik vezéralakja, nagyszerű futballisták voltak, de a spanyol válogatottal egyetlen nagy tornán sem jutottak a negyeddöntőnél tovább. A franciák ellenben – amúgy nem kevésbé szerencsésen, mint 1984-ben – megnyerték végül a 2000-es Európa-bajnokságot.

E két meccs között, 1996-ban, a leedsi Elland Roadon 1-1-es döntetlent játszott a két csapat. Youri Djorkaeff gólját José Luis Caminero kiegyenlítette a hajrában. Mind a két válogatott továbbjutott a legjobb nyolcba, ahol aztán a spanyolok tizenegyesekkel kiestek az angolok ellen, a franciák szétlövésben túljutottak a hollandokon, de az elődöntőben, egy újabb 120 perces 0-0 után, megint csak tizenegyespárbajban, elvéreztek.

Az eddigi egyetlen spanyol sikert a franciák elleni Eb-meccsen az „aranygeneráció” érte el 2012-ben Donyeckben, a negyeddöntőben. Érdekes, hogy a Kékeknél csereként beállt Olivier Giroud, aki most is kerettag. A mérkőzést Xabi Alonso döntötte el, aki a 19. percben akcióból, a 91. percben tizenegyesből vette be Hugo Lloris kapuját.

A fentiek alapján alaptétel: olyan ez a párosítás, mint amilyenné lett a Bajnokok Ligájában az utóbbi években a Real Madrid és a Manchester City találkozója. Amelyik csapat az egyenes kieséses szakaszban túljut a másikon, meg is nyeri a tornát.

Címlapról ajánljuk

Uniós pénz blokkolásával válaszol Magyarország az ukrán olajleállítási lépésre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban számolt be a magyar döntésről azután, hogy Kijev egy szankciós intézkedéssel leállította az orosz Lukoil Ukrajnán áthaladó szállításait. Ez hazánkon kívül Szlovákiát is érzékenyen érinti, a két ország közösen fordult az Európai Bizottsághoz, de ezen kívül további lépések jönnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
Megérte-e Izraelnek kiiktatnia a Hamász katonai vezetőjét?

Megérte-e Izraelnek kiiktatnia a Hamász katonai vezetőjét?

A sajtó szerint az izraeli hadsereg egyre több jelet lát arra, hogy sikerült kiiktatni a Hamász katonai vezetőjét. Az Izrael elleni október 7-i terrortámadás egyik kitervelőjének is tartott Mohamed Deifet egy július 13-án végrehajtott légitámadással akarták likvidálni. Az akció sikerességéről ugyan ellentmondásosak a hírek (a Hamász például tagadja, hogy egyik legfontosabb tagja életét vesztette volna), az biztos, hogy a csapásnak hatalmas humanitárius ára volt. Palesztin források szerint több mint 90 civil vesztette életét, ráadásul egy olyan területen, amelyet korábban biztonságos zónának nyilvánított az izraeli hadsereg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×