eur:
388.78
usd:
359.26
bux:
66413.65
2024. február 23. péntek Alfréd
Kylian Mbappe, a Paris Saint-Germain játékosa, miután berúgta csapata első gólját a Club Brugge ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében, az A csoport utolsó, hatodik fordulójában a párizsi Parc des Princes Stadionban 2021. december 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Kylian Mbappé nem akar hosszabbítani a PSG-vel

Bombaként robbant a hír a nemzetközi futballéletben, miután a tekintélyes francia sportnapilap, a L’Équipe megszellőztette: Kylian Mbappé, a világ jelenlegi legértékesebb játékosa nem kívánja meghosszabbítani 2024-ig szóló szerződését a Paris Saint-Germainnel. Mindez azt vetíti előre, hogy a párizsi klub elképzelhetően kénytelen lesz eladni őt a nyáron. Elmagyarázzuk, miért.

A legutóbbi világbajnokság gólkirályának szerződése 2024 nyarán jár le. A megállapodásban az szerepel, hogy július 31-ig van joga a csatárnak jelezni, ha azt hajlandó további egy évvel, 2025 nyaráig meghosszabbítani

A jelek szerint ezzel nem kíván élni, a L’Équipe legalábbis azt közölte, hogy Mbappé levélben tudatta ezt a párizsi vezetőkkel. Hónapok óta zajlottak a tárgyalások, de azok zátonyra futottak. Mindez azt jelenti, hogy Kylian Mbappé – ha nem vált addigra már klubot – a következő nyáron ingyen, átigazolási díj nélkül távozhat. A transfermarkt.de az aktuális piaci árát 180 millió euróra becsüli. Ilyen áron nem biztos, hogy egy szerződés lejárta előtt álló játékost megvesz valaki, még ha Mbappéról is van szó. Ugyanakkor

a piaci árát meghatározhatja, lesz-e több kérője is.

A PSG – amennyiben nem sikerül a játékos, illetve az ügynöki feladatokat ellátó családtagok véleményét megváltoztatni – két lehetőség között választhat. Vagy most eladja a csatárt, szinte biztosan százmillió eurónál magasabb áron, vagy kitölteti vele a szerződést, abban a reményben, hogy egyrészt Mbappé hozzásegíti még a csapatot egy remélt sikerhez, másrészt talán 12 hónap alatt sikerül meggyőzni a maradásról.

Kétségtelen tény, hogy a PSG katari tulajdonosi hátterére alapozva lehet az az érzésünk, hogy a 100, de akár a 150 vagy 180 millió euró sem „tétel” a klub költségvetésében, ugyanakkor az is tény, hogy ha Mbappé távozik, s mint emlegetjük majd, a teljes csatársor távozik, a pótlásukra el kell költeni nagyjából 200 millió eurót. A pénzügyi szabályozókat figyelembe véve ennek pedig akkor van legális és jó esélye, ha a bevételi oldalon is van egy „szép” összeg.

A francia játékosszövetség, az UNFP gáláján, május végén Mbappé még azt mondta, a 2023–2024-es idényben a PSG-nél marad, hiszen érvényes szerződése van. Ám a L’Équipe és a Le Parisien is azt vélelmezi, hogy ez a mostani bejelentés (másképpen: médiaszivárogtatás), amely egyáltalán nem volt a PSG vezetőinek ínyére, átírhat minden korábbi forgatókönyvet.

A PSG-nek építkeznie kell,

hiszen Lionel Messi távozott (ez biztos, még ha nem is írta egyelőre alá új szerződését az Inter Miamival) és több mint valószínűnek látszik az is, hogy megy Neymar is, mégpedig egy szaúdi klubhoz. Neki még két éve van a szerződéséből, tehát érte kap majd pénzt a PSG. (A transfermarkt.de 70 millióra teszi a piaci értékét, de a szaúdi vevők esetében bármilyen ár elképzelhető, ha komoly a szándék…)

Kylian Mbappé lépése a nagyvilág számára azért meglepő és talán az sem túlzás, hogy érthetetlen, mert néhány hete, sőt napja még megvalósulni látszott az, amit sokan a terveként, vágyaként vizionáltak: övé a PSG öltözője, köré épül a csapat, Messi és Neymar távozásával nincs ellenlábasa. Ugyanakkor kérdéses, mit gondol Mbappé a PSG jövőbeni eredményességéről.

Neki, miután 23 éves korára világbajnok, vb-ezüstérmes, vb-gólkirály is lett, minden bizonnyal a Bajnokok Ligája megnyerése az első számú motiváció. Azt az elmúlt években látta, hogy akármilyen erős is volt a keret a nevek alapján, a PSG-nek, illetve neki a PSG-vel erre nem volt esélye. (Legközelebb ehhez 2020-ban járt, akkor döntőt játszott a csapat a Bayern Münchennel.)

Logikus célállomás lehet a Real Madrid, amelynek, különösen Karim Benzema távozása után, középcsatárra van szüksége. Harry Kane jelölt volt, sőt talán jelölt, de ha ugyanazért az árért, nagyjából százmillió euróért Mbappét is meg lehet szerezni, Florentino Pérez a francia mellett fog dönteni.

Még akkor is, ha a tavalyi ügyek miatt – Mbappé elígérkezett a Madridhoz, de aztán szavát megmásítva visszatáncolt – van is az elnökben fenntartás. Egy éve még biztosan azt gondolta, hogy soha többé egy lépést nem fog tenni Mbappé megszerzéséért. Ám az élet néha felülírja a „soha többéket”.

A Le Parisien szerint Florentino Pérez éppen két nappal ezelőtt kapott egy kérdést arra vonatkozóan, hogy harcba indulna-e újra Mbapéért. Az elnök azt felelte: „Igen, de nem idén”.

Ám azóta Mbappé írt egy levelet…

Tavaly állítólag nagy szerepe volt a csatár Franciaországban, Párizsban maradásában Emmanuel Macronnak. Vajon az elnök most telefonál majd újra?

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Gyors gyengülésbe kezdett a forint

Gyors gyengülésbe kezdett a forint

Tegnap a reggeli erősödést követően már 386,5-nél is járt a forint az euróval szemben, estére azonban visszagyengült a magyar deviza. A reggeli órák pénteken nem hoztak nagyobb elmozdulásokat a devizapiacon, aztán kora délelőtt hirtelen 1 egységet gyengült a magyar deviza. A hét utolsó kereskedési napján a gazdasági események sem tartogatnak nagy izgalmakat, a KSH által reggel közölt foglalkoztatottsági adatokon kívül egyedül a Német ifo-indexre lesz érdemes figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 23. 10:01
×
×
×
×