eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Unsplash.com

"Nem válaszolt, csak ment tovább" - megszólalt a mászó, aki utoljára találkozhatott Suhajda Szilárddal

Kétszer is keresztezték Elia Saikaly dokumentumfilmes útjai Suhajda Szilárdét az utolsó napokban. A magyar "eltökélten mászott felfelé".

A hvg.hu idézi az Explorersweb hegyi szakportált, amely hasábjain megszólal egy bizonyos Elia Saikaly dokumentumfilmes, aki állítása szerint kétszer is találkozott az elmúlt napokban Suhajda Szilárddal a Mount Everesten.

"Csak ment tovább felfelé, nagyon lassan, de egyenletesen.

Egy eltökélt ember, akit valami más anyagból gyúrtak

- fogalmazott a filmes, aki a kuvaiti Yousef Al Shattival forgatott a helyszínen aznap, amikor Suhajda Szilárd eltűnt.

Yousef Al Shatti Suhajda Szilárdhoz hasonlóan pótlólagos oxigén nélkül próbálta megmászni a hegyet, de mivel az túl kockázatos volt számára, végül a csúcstámadásról lemondott, visszafordultak, így a lassan mozgó mászót lefelé újra látták.

Hirado.hu
Hirado.hu

"Szilárd nagyon lassan mozgott a Balcony alatt, ahol utoljára láttuk. Nem sokat sikerült haladnia azóta, hogy először láttuk.

Próbáltam beszélni vele, de nem válaszolt, nagyon elszántnak tűnt, csak ment tovább

nagyon lassan a csúcs felé. (...) Nagyon aggódtam Szilárdért, ahogy egyre lejjebb ereszkedtünk, visszanéztem, és még mindig nem volt a déli csúcs felett, csak egy magányos alak volt a tájban."

A magyar mászó GPS-készüléke szerdán adott utoljára jelt 8795 méteres tengerszint feletti magasságból, ezt követően egy hegymászócsapat még életjeleket mutatva láthatta őt ugyanott, az úgynevezett Hillary-lépcső aljánál, ahol aztán a pénteki 3 serpás és 1 helikopteres keresőcsapat nem találta meg. Szombaton még egy helikopteres területátfésülés következik, de a serpás keresést már feladták a magyar expedíciós hegymászó után, aki az eddigi legmagasabbra eljutó mászó lett oigénpalack nélkül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×