INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

suhajda szilárd

hegymászás

mount everest

Suhajda Szilárd hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja útban az Everest alaptábor felé a nepáli Namche Bazaar közelében 2017. április 1-jén. Az expedíció célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

"Életjeleket mutat", de... - Tudják, hol van Suhajda Szilárd

Infostart

Indul a mentőakció a vélhetően fagyási sérülésekkel és agyödémával küszködő expedíciós mászóért.

Suhajda Szilárd expedíciós hegymászó Facebook-oldalán csütörtök késő este merőben új információk láttak napvilágot a Mount Everestet első - oxigénpalack nélküli - magyarként meghódítani próbáló extrém sportoló hol- és hogylétéről.

A bejegyzés a legfontosabb és egyetlen tényszerű mondattal indul:

"Tudjuk hol van Szilárd, hajnalban indul a keresőcsapat."

Korábban arról lehetett tudni, hogy nepáli idő szerint szerda este fél 8 óta nem adott jelet GPS-készüléke, ekkor az úgynevezett Hillary-lépcső magasságában volt, szintben 53 méterre a csúcstól.

"Azt nem tudjuk, hogy Suhajda elérte-e a csúcsot" - folytatódik a bejegyzés, "de azt egyértelműen kimondhatjuk, hogy ő az a hegymászó, aki tiszta mászással eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló."

A háttércsapat még aznap este felvette a kapcsolatot a hegymászó alaptábori logisztikáját biztosító expedíciószervező ügynökséggel, hogy előkészítse a vélhetően fáradt mászó támogatását. Ezután minden, a hegyen még fent lévő expedíciós ügynökséggel kapcsolatba léptek, és megfeszített erővel kezdtek azon dolgozni, hogy Suhajda Szilárdot felkutassák és biztonságban lehozzák. Bíztak abban, hogy Szilárd önerőből le tud ereszkedni a Déli-nyereg 8050 méteres magasságára.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy

Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van.

"Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta" - derül ki a beszámolóból.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy

  • 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot.
  • Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

A bejegyzés azzal zárul, hogy

kicsi a reális esélye annak, hogy a hegymászót élve találják

abban a magasságban az odaéréskor, de mint Legindi Tímea, az expedíció legfőbb "támasza", Suhajda Szilárd felesége úgy fogalmazott: "hiszek a csodákban".

Nyitókép: Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018