eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
2019. május 27-én a nepáli Namche Bazarban készített kép a világ legmagasabb hegyéről, a Csomolungmáról, európai nevén Mount Everestről. 2020. december 8-i sajtóhírek szerint Kína és Nepál megállapodott a hegy hivatalos magasságáról, amely 8848,86 méter lett. Kína évek óta próbálta megmérni a hegycsúcsot, de az expedíciókat többször meghiúsította a rossz időjárás.
Nyitókép: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Suhajda Szilárd helyzete - Türelmet kér a csapat

"Ha valaki kint tölti az éjszakát a szabadban 8800 méteren, az egy nagyon nehéz szituáció, ha nincs nála oxigén. Ennél többet nem is tudnék és nem is szeretnék mondani. Hogy életben lehet-e még? Bízunk benne!"

Péntek reggel elértük telefonon Pintér Lászlót, a Magyar Hegymászószövetség kommunikációs vezetőjét, a Mozgásvilág szakíróját.

A friss hírek szerint úton van Suhajda Szilárdért a 3 serpából és egy helikopterből álló csapat, a hegymászó pontos pozíciója ismert, mintegy bő 50 méterrel tartózkodik a Mount Everest csúcsa alatt, csak azt nem tudni, élve-e, bár erről felesége az elmúlt órákban úgy fogalmazott: "kevés a reális esély".

Az ismert körülményeket kommentálva Pintér elmondta, úton van a csapat, amely nem keresőcsapat, hisz tudják, hol van, most elérni próbálják meg.

"Minden egyéb információ azután várható, hogy ez a művelet lezárul, adott esetben ez 12 óra is lehet, vagy több" - rögzítette.

A körülmények nem ideálisak, erős szél fúj, de "három erős serpa kolléga dolgozik az odajutáson oxigénpalackkal".

Nagyon bíznak benne, hogy sikerrel fognak járni.

Szerdán tudtak utoljára kapcsolatot létesíteni Suhajda Szilárddal 8795 méteres tengerszint feletti magasságban ama bizonyos Hillary-lépcsőnél. Szinte ugyanott meg is pillantották csütörtökön "nem jó állapotban", ennek a birtokában kezdték el a szervezőmunkát, hogy "mit érdemes ilyenkor csinálni".

"Szeretnénk mindenkinek megköszönni a türelmét, nyilván nagyon nagy az érdeklődés, de a prioritás ilyenkor az, hogy koordináljuk, kitaláljuk, vezényeljük a mászó felé történő műveleteket, és csak másodsorban a kommunikáció, azt utána teszi meg az ember ilyenkor" - mondta még Pintér László.

Hogy mit jelent a "túl késő" egy ilyen esetben, arról azt mondta, az történt időrendben, hogy

  • egy csapat észlelte Suhajda Szilárd hollétét
  • ezt az észlelést csak jóval később tudta meg Suhajda Szilárd csapata, amikor a csapat már lejjebb került, ezért került helyére későn az információ.
Hirado.hu
Hirado.hu

A "nagyon rossz" állapotról nem szeretne több információt adni.

"Ha valaki kint tölti az éjszakát a szabadban 8800 méteren, az egy nagyon nehéz szituáció, ha nincs nála oxigén. Ennél többet nem is tudnék és nem is szeretnék mondani. Hogy életben lehet-e még? Bízunk benne! Ismerjük a realitásokat magas hegyek világában, de bízunk benne."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×