eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. szeptember 30. szombat Jeromos
Nyitókép: Pixabay.com

Nyoma veszett Suhajda Szilárdnak az Everesten, de volt már ilyen - szakértő

A magyar hegymászó oxigénpalack használata és teherhordók segítsége nélkül, egyedül akarta megmászni a Föld legmagasabb pontját, és a csúcs közvetlen közelébe jutott, de már több mint egy napja nincs hír a hollétéről. Serpák indultak a keresésére. Pintér Lászlót, a Mozgásvilág hegymászó szakújságíróját, a Magyar Hegymászószövetség kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

Nepáli idő szerint szerda este fél 8-kor 8795 méteres tengerszint feletti magasságban, tehát "szintben" 50 méterre a világ tetejétől nyoma veszett Suhajda Szilárd expedíciós hegymászónak. Onnan és akkor érkezett utoljára koordináta a hegymászótól.

"Hogy onnan merre és hogyan, arra már csak találgatásaink, elképzeléseink, valószínűségeink vannak" - szögezte le Pintér László, a Magyar hegymászószövetség kommunikációs vezetője, a Mozgásvilág hegymászó szakújságírója.

Hogy mi az oka annak, hogy a GPS nem működik, arról azt mondta: nem lehet tudni.

"Elég kényes készülék. Szilárdnak egy nagyon sok mászó által használt készüléke van, új, ráadásul idén vásárolta. Ennek szüksége van arra, hogy jól lássa azokat a műholdakat, amelyek a helymeghatározást meg tudják tenni. Amennyiben bármilyen ok van, ami ezt leárnyékolja, ez lehet akár az emberi test is, akkor nem látja a műholdat.

10 percenkénti jeladásra volt állítva a készülék,

volt, hogy 20 perc alatt két jel is jött, aztán 1 óra 50 percig semmi. Aztán megint jött 1-2-3. Aztán 3 óráig megint nem. Gyakorlatilag ezekből a szakaszokból lehetett összerakni, hogy merre mozog Szilárd, nem volt egyszerű kiszámolni, hogy milyen sebességgel és merre mozog. Szintkülönbségben 53 méterre a csúcstól jelezte őt a jeladó, mászóidő szerint nagyon késő este" - részletezte.

Nem tudjuk tehát, hogy elérte-e a csúcsot.

Arra a kérdésre, hogy volt-e még valaki ott rajta kívül akkor, azt felelte, "majdnem biztos, hogy nem", azt sem tudni, ki volt az utolsó mászó, akivel találkozhatott még, akik esetleg lefelé jöttek.

"Még a szerdai nap folyamán felvettük a kapcsolatot a Szilárd alaptábori logisztikáját szervező céggel, hogy segítsük a lejutását, küldtünk neki fel serpával folyadékot,

mindenki mással kapcsolatba léptünk, aki ott van még fent

7950 méteren a 4-es alaptáborban a déli nyeregben."

Történt már olyan Suhajda Szilárddal, hogy napokig, órákig nem lehetett róla tudni semmit, aztán mégis épségben előkerült; tavaly a Lhocén, a Föld negyedik legmagasabb csúcsán (8516 m) veszett nyoma, ott két napon keresztül semmit tudtunk róla, és a csúcsról sem jelentkezett be.

A csütörtöki napon felfelé tartó serpák és hegymászók egyike sem látta Suhajda Szilárdot egyelőre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szlovákiai választás a felvidéki magyaroknak is kiemelten fontos

A szlovákiai választás a felvidéki magyaroknak is kiemelten fontos

Előrehozott parlamenti választást tartanak Szlovákiában szombaton. A voksoláson az önálló Szlovákia 1993-as létrejötte óta kilencedszer dönthetnek a választók a 150 tagú törvényhozás új összetételéről, egyúttal ez a negyedik alkalom, hogy előrehozott választásra kerül sor.

A fenntartható mezőgazdaság és az élelmiszer-biztonság a jövő fontos témái

A Planet Buapest konferenciáról, az expóról, a fenntarthatóság aktuális kérdéseiről is beszélt Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában, de arra is kitért, hogy tervezi-e visszatérését a napi politikába.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Fontos terveket árult el a kormány a szélerőművekről

Fontos terveket árult el a kormány a szélerőművekről

Már az ötödik javaslatot terjesztette elő a magyar kormány az Európai Bizottságnak a szélerőművek építésének szabályozásáról, és az őszre várható megállapodás után elsősorban a nyugat-magyarországi területeken tervezi engedélyezni az új kapacitások kiépítését, növelve egyúttal a magyar tulajdonosok arányát is – többek között ezeket jelezte a Planet Budapest 2023 Expo és Élményprogramon pénteken Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×