eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Unsplash.com

Az utolsó fotó az Everesten odavesző Suhajda Szilárdról

Előkerült egy fotó, amelyen minden bizonnyal utoljára látható még életben a Mount Everesten május 27-én meghalt magyar hegymászó, Suhajda Szilárd.

A 40 éves magyar alpinista egyedül, teherordók és pótlólagos oxigén használata nélkül készült megmászni a Föld legmagasabb, 8848 méter magas csúcsát, de május 23-án indított csúcstámadásáról már nem tért vissza.

Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapat tagja május 24-én reggel 7:30-kor tért vissza az Everest csúcsáról, amikor találkozott egy hegymászóval, aki a hóban ült. A magyar Suhajda Szilárd volt az, aki egyedül, oxigén nélkül mászott – írja az ExplorersWebnek.

„Elég fáradtnak tűnt, tévesen feltételeztem, hogy a csapatát tájékoztatja a pontos helyzetéről. Röviden köszöntem neki (már az alaptáborban is beszélgettünk), megkérdeztem, hogy van, és ő csak annyit válaszolt, hogy »jól«. A csúcsmászáshoz valószínűleg aznap voltak a legjobb körülmények, meleg hőmérséklet, kevés ember a hegyen, felhők és szél nélkül” – idézi Ben Ferrer szavait a Bors.

A Seven Summit Climbs csapat tagja készített egy fotót, de soha nem gondolta volna, hogy ez lesz az utolsó felvétel a magyar hegymászóról. Ferrer beleegyezett, hogy megosztja a képet.

Az felvétel, ami Suhajda Szilárdról készült. Ben Ferrer
Az utolsó felvétel, ami Suhajda Szilárdról készülhetett. Ben Ferrer

Suhajda Szilárd végül felállt és folytatta az útját. Hat órával később keresztezte útját Elia Saikalyval. „Próbáltam beszélni hozzá, de már nem válaszolt – mondta Saikaly. – Csak ment felfelé nagyon lassan, de folyamatosan felfelé, mint egy elszánt ember.”

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×