eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Unsplash.com

A legfrissebb információk és fontos részletek Suhajda Szilárd kimentéséről

Pénteken reggel elindult felfelé a Suhajda Szilárd hegymászó mentésére szervezett három fős serpa csapat, hírek a mentőakció lezárta után várhatók - írták pénteken éjjel a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldalon.

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett három fős serpa csapat.

Köztük van a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, valamint a nemrégiben Carlos Soria mentésében részt vevő Mikel Sherpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot.

Simone More helikopterrel egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát a csúcs esésvonalában - írják egy angol nyelvű szakoldalon.

A serpák jelenleg is felfelé haladnak. A 2-es tábortól a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak,

a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény

és mivel a művelet haladásáról részletinformációkat nem szeretnénk közölni a felesleges találgatások elkerülése érdekében a művelet befejeztéig, lényegi információkkal még előfordulhat, hogy 12 vagy akár 24 óráig sem tudunk szolgálni - írják a bejegyzésben.

Kiemelik, hogy az expedícióval kapcsolatos bármilyen információ hiteles forrása kizárólag az, amelyet Suhajda Szilárd sportolói oldalán, a hivatalos sajtóközleményekben, itt a Hóhatárban, valamint az expedíció hazai háttércsapata által adott interjúkban publikálnak.

A média sokakat megszólaltat az események hátterének megértése kapcsán, ezek között rengeteg hasznos anyag készül, de akadnak bőven téves információk és állítások is.

A "hasznosak" egyike, amelyet az oldal is megosztott, az Index cikke. Ebben Koncz Ákos, az első magyar egy nyolcezres hegyen (Cso-Oju 8201 m), a Megszállottak Klubjának elnöke (2008–2022) magyarázza el, hogy mi hajtja a hegymászókat. A többi között azt írja: már-már kegyetlen szavak, de

"semmilyen ár nem túl magas a Mount Everest megmászásárt”.

Ez a Mount Everestet 70 éve történt első megmászásakor mondta az akkori expedíció vezetője, John Hunt ezredes.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×