eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője tapsol a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének Manchester City-Real Madrid visszavágó mérkőzése után a manchesteri Etihad Stadionban 2023. május 17-én. A Manchester City 4-0-ás győzelemmel jutott a döntőbe.
Nyitókép: MTI/AP/Jon Super

Ebben még Pep Guardiola sem talált hibát

„Most már az lenne a meglepetés, ha a Manchester Citynek nem sikerülne a triplázás” – így tömörítette össze a brit közszolgálati média vezető szakírója, Phil McNulty a labdarúgóvilág elismerését a 2023-as tavasz vitathatatlanul legerősebb csapatának lenyűgöző teljesítményét látva.

A szakíró hozzátette: „Pep Guardiola a futball nagyszerű perfekcionistája, de még ő is megszenvedne, hogy hibát találjon a Manchester City éjszakájában, amelyen megsemmisítse a Real Madridot, s bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.”

A City úgy verte meg mind a két félidőben két gólt szerezve 4-0-ra a Real Madridot, hogy az eredmény a címvédő számára volt hízelgő. Valójában az első negyedóra látványa már kimondatta a nézővel azt az alapigazságot, hogy teljesen mindegy, hogy a Real Madrid nem tudta gólra váltani emberfölényét az elődöntő első mérkőzésén – az angolok ezen az estén bármilyen különbséget ledolgoztak volna.

Carlo Ancelottinak, a Bajnokok Ligája-történet legeredményesebb edzőjének számos fantasztikus diadalban volt része, de talán eszébe jutott 1989. április 19., amikor a Real Madrid hasonlóan alárendelt szerepben volt. Az volt a BEK-történelem egyik klasszikusa,

az AC Milan 5–0-ra verte a Madridot, az első gólt Carlo Ancelotti szerezte.

Szerda este Bernardo Silváé volt az első gól, majd a portugál még egyszer, akkor már fejjel bevette az egyébként fantasztikusan védő, legalább három szenzációs bravúrt is bemutató Thibaut Courtois kapuját. Korábban mindössze két játékos szerzett BL-elődöntőben egy mérkőzésen két gólt a Real Madrid ellen: Lionel Messi (2011) és Robert Lewandowski (2013). Mi tagadás, nem került rossz társaságba.

A spanyolok a második félidő elején kicsivel jobban játszottak, de nem volt esélyük a felzárkózásra. A City ellenben növelte az előnyét Éder Militao öngóljával, majd megmutatta azt, miért a tartalékokat tekintve is Európa jelenlegi legjobbja: három cserejátékosának, Rijad Mahrez, Phil Foden és a végül a gólt lövő Julián Álvarez összjátékából alakult ki a 4–0-s végeredmény.

A spanyol lapok kiütésről (K. O.-ról), a tavaly madridi továbbjutással végződő elődöntőre utalva a visszajáró kölcsönkenyérről, sírásról írnak. A Real Madrid a legrosszabb arcát mutatta. Egyszerűen nem tudott mit kezdeni a City tökéletes gépezetével, nem tudta megtartani a labdát, teljesen hatástalan „fegyvernek” bizonyult a kontrákra operálás. A „nagy öregek” közül ezúttal

látványosan nem ment sem Luka Modricnak, sem Karim Benzemának, az ifjak közül Vinícius Júnior talán a teljes szezonban egyszer sem játszott olyan rosszul, mint most.

A kapusén kívül szinte nem akadt még közepes teljesítmény sem a csapatban, a már említett csillagok gyenge játéka mellett feltűnő volt, hogy a két szélsőhátvéd (Dani Carvajal és a kényszerből ott játszó Eduardo Camavinga) nem tudták megállítani az égszínkék mezeseket. A City úgy iskolázta le a Real Madridot, hogy a mostani idényben eddig 49 mérkőzésen 52 gólt szerző Erling Haaland három ziccert is elrontott.

„Egy éve szorította a gyomrunkat az a vereség. Mától már nem fáj.

Annyira fájdalmas volt az előző szezon, amikor az emberek azt mondták, hogy ezekből a játékosokból hiányzik a győzni tudás, és egy év alatt megmutattuk, milyen különleges ez a keret. Gratulálok mindenkinek a klubnál, elnökünknek, tulajdonosunknak az utolsó emberig, mert igazi céllal dolgoznak, és mi ott vagyunk a döntőben!” – mondta a mérkőzés után Pep Guardiola, aki aztán még azt is hozzátette: „A Barcelonából jöttem, persze, hogy boldog vagyok, hogy legyőztük a Real Madridot.”

Ha már szóba került a katalán klub: Pep Guardiola legutóbb tizenkét éve, 2011-ben nyerte meg a Bajnokok Ligáját, mégpedig a Barcával, egyébként a mostani döntőbeli ellenfél, az Internazionale után megnyerve a serleget. A City vezetői közül ketten is kötődnek még a Barcához:

  • az angol klubban 2012 óta a sportigazgatói tisztet ellátó Txiki Begiristaín, akinek talán a legnagyobb az érdeme abban, hogy Guardiola 2016-ban a klubhoz került, és
  • Ferran Soriano, az ügyvezető, aki szintén több mint egy évtizede dolgozik a klubnál.

A City számára nagy idők jönnek. Vasárnap bebiztosíthatja az angol bajnoki címet, ez lenne az ötödik elsőség hat éven belül. Utána érdekelt az FA-kupa döntőjében, ahol a Manchester United lesz az ellenfele. Az a klub, amelynek rekordját beállíthatja, ha az addigi két lépést sikerrel veszi az isztambuli BL-döntőben: az angol klubok közül korábban csak a Manchester United nyerte meg ugyanazon a tavaszon a Bajnokok Ligáját (vagy a BEK-et), a bajnokságot és az FA-kupát.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×