eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Vitalij Klicsko kijevi polgármester (b) újságírók kérdéseire válaszol egy tüzérségi támadásban megrongálódott lakóépület mellett Kijevben 2022. március 12-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Vitalij Klicskónak van ötlete arra, hogy vehetnének részt az oroszok az olimpián

Az orosz sportolóknak nyilvánosan állást kell foglalniuk az ukrajnai háború ellen, ha azt akarják, hogy részt vehessenek a 2024-es, párizsi olimpián - közölte Kijev főpolgármestere, korábbi profi ökölvívó világbajnok.

Szerinte az orosz és fehérorosz versenyzők nem szerepelhetnének az ötkarikás játékokon, ha nem csatlakoznak a "Nem a háborúra!" kezdeményezéshez, és nyilvánosan kell felvállalniuk, hogy elutasítják a közel egy éve zajló ukrajnai háborút.

"Minden orosz sportoló szóljon a kormányának, az orosz elnöknek, hogy állítsa le ezt az értelmetlen háborút" - mondta Kijev főpolgármestere, aki hozzátette:

semlegesnek sem lehet maradni akkor, amikor embereket, nőket, gyerekeket ölnek meg.

"A háború mellett vagy ellene vagy" - fogalmazott Klicsko, akinek testvére, a szintén volt ökölvívó világbajnok Volodimir Klicsko az oroszok és fehéroroszok visszaengedése ellen tiltakozott.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke ugyanakkor a párizsi ötkarikás játékokat illetően bojkottal fenyegette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), miután a NOB három héttel ezelőtt hozzájárult ahhoz, hogy a két ország sportolói részt vehessenek az ázsiai kvalifikációs tornákon. Ezen kívül a NOB vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy Oroszország és közvetlen szövetségese, Fehéroroszország sportolói visszatérjenek a nemzetközi porondra, semleges színekben, azaz nem használhatnák zászlajukat, címerüket és himnuszukat.

Thomas Bach NOB-elnök az ukrán sportminiszteri és olimpiai bizottsági elnöki posztját betöltő Vadim Hutcajthoz írt levelében felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel a bojkottfenyegetéssel. Egyben visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a NOB "a történelem rossz oldalára állt", és kiemelte: együttérez az ukrán sportolókkal, de "nem a kormányok feladata annak eldöntése, hogy ki melyik sportversenyen vehet részt".

Hangsúlyozta azt is, hogy a NOB teljes mértékben szolidáris Ukrajnával, annak sportolóival, és támogatja, hogy erős ukrán csapat legyen Párizsban a 2024-es olimpiai játékokon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×