eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szilágyi Áron (b2), miután győzött a francia Maxime Pianfetti ellen a kairói vívó-világbajnokság férfi kard egyéni döntőjében 2022. július 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

Egy legenda "kémiája" - így működik Szilágyi Áron a kapitány szerint

A háromszoros olimpiai bajnok kardozó a döntőben 15:14-re győzött a vb-újonc francia Maxime Pianfetti ellen. Boczkó Gábor a nagy diadal hátteréről beszélt az InfoRádióban.

Szilágyi Áron a kairói vívó-világbajnoksági győzelméről Boczkó Gábor, a magyar vívóválogatott szövetségi kapitánya beszélt részletesebben az InfoRádiónak.

Szerinte hosszú nap volt, nehezített feltételek is voltak, de a sportoló ezt is nagyon profin megoldotta.

"Most már tényleg senki nem szólhat egy szót sem, mert az Európa-bajnokság, a három olimpiai egyéni arany után megvan az egyéni világbajnoki aranya is."

A szövetségi kapitány gratulált a győztesnek, aki a versenyen "nagyon odatette magát" és "megcsinálta a Grand Slamet."

Szilágyi Áron csapattársa, Szatmári András ellen győzött a nyolcaddöntőben. Boczkó Gábor szerint ez egy rendkívül nehéz asszó volt, ami a nemzetközi mezőny legyőzésével ellentétben nem ad lendületet a versenyzőnek. Szintén nehéz volt az elődöntő, ahol a grúz Bazadze a sok videovisszanézés ellenére nem tudta kizökkenteni a magyar klasszist. Várható volt, hogy a mérkőzés ilyen lesz, mert már az olimpián is voltak vitatott esetek, ahol többször előfordult videózás.

"Fegyvere ennek a grúz versenyzőnek, hogy így akarja kibillenteni az ellenfelét, hogy állandóan reklamál és cirkuszol. Áron tudott összeszedett lenni, az egy hónappal ezelőtti európa-bajnoki vereség után vissza tudott vágni" – mondta a szövetségi kapitány. "A fináléban igazi meglepetés erejével a francia Pianfetti nagy csatára kényszerítette a háromszoros olimpiai bajnokot. A fiatal versenyző kiváló formában volt, de a magyar oldalon remélték, hogy Szilágyi Áron kihozza magából a maximumot, és ellenfele napját kicsit beárnyékolja.

Rendkívül szoros nagy csatában, de végül Áron győzött. Reméljük, a csapatban is megy tovább ez a lendület."

Boczkó Gábor szerint a háromszoros olimpiai bajnoknak élete első vb-döntőjében a nyugodt összpontosítás segített, mindig a következő feladatra való koncentrálás. Amikor vív, a páston áll, és adja a tusokat, akkor kell buzdítani. A két meccs között Szilágyi Áron általában "a nyugalom szigete", ilyenkor hagyni kell koncentrálni. A szövetségi kapitány megjegyezte: a kairói világbajnokság alatt nem szeretne az érmek számán gondolkodni. Minden nap legyen jó, és legyünk eredményesek, ez a legfontosabb – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×