eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Magyar kapitánya lesz az USA női kézilabdacsapatának

Szabó Edina 2024 őszéig ígérkezett el.

Szabó Edina lesz az Egyesült Államok női kézilabda-válogatottjának szövetségi kapitánya.

Az amerikai szövetség honlapjának beszámolója szerint Szabó megbízatása a 2024-es párizsi olimpia végéig szól. A magyar edző Julio Sainz szövetségi kapitány tanácsadójaként kezdi meg a munkát, mert az észak-amerikai és karibi térség idei kontinenstornáján, és kijutás esetén a decemberi, spanyolországi világbajnokságon még az amerikai tréner irányítja a csapatot.

"Ez az átmeneti periódus időt ad Edinának, hogy mélyebben megismerje programunkat, illetve megismerje a csapat lehetőségeit, és az előttünk álló kihívásokat" - mondta Ryan Johnson, a szövetségi igazgatója. Hozzátette, Szabó játékosként és edzőként is hatalmas tapasztalattal rendelkezik, de az amerikai kézilabdasporthoz rengeteg egyedi kihívás kapcsolódik, amelyeket a túlnyomórészt európai rutinnal rendelkezők gyakran nem értenek meg. Johnson elárulta, a hozzáállása miatt esett a magyar trénerre a választásuk.

Szabó játékosként 1986 és 1989 között 65 mérkőzésen 112 gólt szerzett a magyar válogatottban. Később férjével, Borsos Attilával Franciaországba költözött, és 15 évig a francia női válogatott menedzserigazgatójaként tevékenykedett.

Hazatérésük után 2003 és 2007 között a Cornexi Alcoa vezetőedzője volt, a székesfehérváriakkal 2005-ben megnyerte az EHF Kupát. Az Érd csapatát 2010-től tavaly tavaszig irányította, ebben az időszakban hatszor vezette bajnoki bronzéremig együttesét, amely négyszer végzett dobogós helyen a Magyar Kupában.

"Hihetetlenül nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen fontos és izgalmas lehetőséget kaptam. A következő hét évben egyre közelebb kerülünk a 2028-as Los Angeles-i olimpiához, ezért nem lehetne aktuálisabb időszak arra, hogy az Egyesült Államokat vezető kézilabdanemzetté fejlesszük. Nagyon várom, hogy hozzájárulhassak a női válogatott fejlődéséhez" - nyilatkozta Szabó Edina.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×