eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A kivilágított olimpiai ötkarika a japán főváros Odaiba nevű városrészében 2020. január 24-én, pontosan fél évvel a sportesemény kezdete előtt. A tokiói nyári olimpiai játékokat július 24. és augusztus 9. között rendezik.
Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

Egy NOB-tag kikotyogta, mi lesz az olimpia sorsa

Dick Pound úgy tudja, már megszületett a döntés arról, hogy július 24-én nem rajtol el az olimpia. Az InfoRádiónak nyilatkozó sportközgazdász, Dénes Ferenc szerint a NOB pénzügyi szempontok miatt, amíg csak lehet, ragaszkodik a játékok megtartásához.

Miután Kanada és Ausztrália hivatalosan bejelentette, nem küld sportolókat egy idei tokiói olimpiára, valamint egyre több sportoló és edző szólított fel a halasztásra, már Abe Sindzó japán miniszterelnök is erről beszélt. Mint mondta, ezzel az eshetőséggel is számolni kell, a játékok törlése azonban nem jöhet szóba.

"A mostani körülmények között nehéz kitartani a játékok mellett, döntenünk kell majd a halasztásról, mert a sportolók egészsége a legfontosabb" - jelentette ki a rendező ország kormányfője.

Közben Dick Pound NOB-tag a USA Todaynek nyilatkozva azt mondta: már megszületett a döntés a halasztásról.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára rendelkezésre álló információk alapján megszületett a döntés a halasztásról.

A részleteket még ki kell dolgozni, de a játékok nem kezdődnek el július 24-én, ezt tudom" - jelentette ki a kanadai sportvezető, aki szerint a legvalószínűbb, hogy jövő nyáron tartják meg az olimpiát.

A NOB korábbi alelnöke, a WADA egykori vezetője szerint szakaszosan érkeznek majd a bejelentések, és elkezdenek dolgozni a hatalmas következményekkel is.

Pénzügyi kérdés

Óriási nehézségeket jelentene a szervezőknek és a teljes sportéletnek a tokiói olimpia elhalasztása, ezért ha minimális esély adódik, akkor megtartják még az idén - fejtette ki az InfoRádióban Dénes Ferenc sportközgazdász.

Az olimpia halasztásával kapcsolatban a legkritikusabb kérdés, hogy mikorra lehetne eltolni, mivel például az UEFA már előbb lépett, és egymásra tolják az eseményeket 2021-re a szervezők, és most már globális verseny van a sportpiacon - mondta az InfoRádióban Dénes Ferenc sportközgazdász. Az egyik legnagyobb probléma, hogy időben már nem nagyon van hely, ahova eltolható lenne, mivel

a globális sportéletet kellene felforgatni ahhoz, hogy az eredetitől eltérő időpontban rendezhessék meg.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság négy héten belül dönt az olimpiai sportjátékokról, a NOB elnöke szerint azonban ez a legkevésbé tisztességes megoldás lenne a sportolókkal szemben. A sportközgazdász szerint ez kevésbé morális, vagy etikai kérdés, sokkal inkább szervezési és pénzügyi kérdés.

"Válság van, emberek halnak meg, az egész világon éppen bezárják a kapukat. Ilyenkor arról beszélni, hogy ááá, szó sem lehet arról, hogy bezárjuk a kapukat... Ha nem a pénzről lenne szó, már réges-régen lemondtuk volna" - mondta Dénes Ferenc. Szavai szerint tizenvalahány milliárd dollárban mérhető az az összeg, amit a japán kormány és gazdaság már erre fordított, kész vannak a létesítmények, bár a szervezési költségeket még nem fizették ki. Igaz, utóbbi egy részét már így is elköltötte a japán kormány, hiszen például fel kellett készíteni az önkénteseket.

"Alapvetően pénzügyi szempontokról van szó, bármilyen szép, mézes-mázos szavakat mond a NOB elnöke" - fogalmazott a sportközgazdász. A halasztás üzenet lenne a jövőben olimpiarendezést fontolgató országok számára is, hogy bármikor beleszaladhatnak abba, hogy egy különleges helyzet miatt elveszik az összes, a rendezésre fordított pénz.

Dénes Ferenc szerint ezért is ragaszkodik ahhoz a NOB, hogy a legvégsőkig kitartson, és

ha lesz egy pici esély arra, hogy minimális kárral, arcvesztéssel lehessen olimpiát rendezni, akkor megtartják.

Bármilyen furcsa, de a legkönnyebb része az lenne a történetnek, hogy újra a legjobb formába kerüljenek a sportolók - mondta Dénes Ferenc. Hozzátette: óriási apparátus dolgozik ezen, és nagyon komoly tudásanyag van összegyűjtve arról, hogyan kell egy sportolót adott időpontra a lehetőségekhez képest a legjobban felkészíteni. Szerinte azonban ez a kisebbik probléma, a nagyobbik az, hogy milyen időpontra halasztódjon egy esemény. Ha ugyanis összetorlódnak az események, fennáll a veszélye, hogy nézőt, pénzt veszít a szervezés.

Ráadásul egy rendezőország infrastruktúrájának felkészítése egy másik időpontra szintén komoly erőfeszítést igényel, miután 7 éve egy adott időszakra készültek. Az is kérdéses, hogy hogyan árazzák be a szponzorok, hogy ilyen típusú vis maior előjöhet, óvatosabbak lesznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×