eur:
394.42
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
London, 2012. január 19.A 2012-es londoni nyári olimpiát előkészítő bizottság, a LOCOG által közreadott kép, amelyen a nyári játékok doppingellenőrző laboratóriumának egyik munkatársa dolgozik a dél-anfliai Harlowban 2012. január 19-én. A sportolóktól bekért mintegy 6250 mintát fogják itt megvizsgálni a nyári játékok alatt. (MTI/EPA/LOCOG) *** Local Caption *** 00000403068095
Nyitókép: MTI/EPA/LOCOG

Gyakorlatilag leálltak a munkával a doppingellenőrök

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint ez önmagában nyomós érv amellett, hogy halasszák el az olimpiát. Kínában például négy hónapja nincs doppingellenőrzés.

Az első negyedéves ellenőrzési adag megvan, a potenciális magyar olimpikonok mintavételein túl van a Magyar Antidopping Csoport - közölte az InfoRádióban Tiszeker Ágnes, a csoport vezetője.

"Március végéig a tervezetthez képest tartjuk a vállalásunkat" - tette hozzá.

Számszakilag ez azt jelenti,

közel 400 ellenőrzésen vannak túl.

Közel egy hete még volt mintavétel, de egyre jobban figyeltek a biztonságra, mind a sportoló, mind az ellenőr épségére, fertőtlenítő, maszk, kesztyű volt használatban, de most így is le kellett állni. Ausztria ráadásul különlegesen veszélyezetett ország lett a koronavírus-járványtól, így a mintákat sem lehet a továbbiakban kivinni oda ellenőrzésre.

"Magával a WADA-val napi kapcsolatban vagyunk, de ugyanígy a MOB orvosbizottsággal és a Sportkórházzal is, kapjuk az információkat, hogy bármikor újratervezhessük a mintavételeket" - mondta még.

Most külföldön sem vesznek mintákat, másutt is leálltak a programok, mindenki ismeri a spanyol és az olasz helyzetet, maga Tiszeker Ágnes folyamatos video-összeköttetésben van a külföldi kollégákkal, így képet kap a nemzetközi viszonyokról.

Arra reagálva, hogy

ebben a helyzetben "nem engednek-e meg maguknak többet" a sportolók, azt mondta, bizony van ennek kockázata.

"Többen a biztonságot kifogásolják, nem lehet tudni, mi lesz az olimpiával, nem lehet tudni, hogy meglesz-e tartva. De közben Kínában négy hónapja nincs doppingellenőrzés, Olaszországban pedig esélye sincs ennek."

Tiszeker Ágnes szerint ez is egy fontos érv amellett, hogy tolják el az olimpiát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×