eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Példa nélküli esetek az európai fociban

Pénzügyi rekordot döntött az európai profi labdarúgósport élvonala, amelynek összesített bevétele először lépte át a 25 milliárd eurót a tavalyi szezonban.

A Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló cég 27 éve állítja össze az európai labdarúgás pénzügyi mérlegét - Annual Review of Football Finance - az előző évadra visszatekintve.

A csütörtökön Londonban ismertetett új összesítés kimutatja, hogy a 2016/17-es szezonban az európai futballpiac 25,5 milliárd euró bevételt ért el, 4 százalékkal többet, mint 2015/16-ban.

A növekedés fő hajtóerejét az "Öt Nagy", vagyis az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol első liga adta. A Deloitte számításai szerint

ezek együttes bevétele 2016/17-ben 1,3 milliárd euróval, 9%-kal 14,7 milliárd euróra nőtt.

A ház kimutatta azt is, hogy az angol Premier League, a német Bundesliga és a spanyol La Liga működési szintű eredménye egyenként most először meghaladta a 300 millió eurót.

A tanulmány szerint a Premier League klubjai a bevételi versengésben továbbra is utcahosszal megelőzik az európai ligákat: az angol futball felső osztályának együttes bevétele 2016/17-ben - az évad egészére vetített átlagos árfolyamon átszámolva - 5,3 milliárd euró volt az előző szezonban mért 4,9 milliárd euró után.

A Deloitte számításai alapján

a Premier League tavalyi bevételei 86 százalékkal haladták meg a második helyezett spanyol La Liga 2,85 milliárd eurós éves bevételét.

A harmadik helyen a Bundesliga áll 2,79 milliárd euróval, a negyediken az olasz Serie A klubjai 2,075 milliárd euróval, és a felső ötös mezőnyt a francia Ligue 1 zárja 1,64 milliárd eurós bevétellel.

A Serie A bevételei most először haladták meg a 2 milliárd eurót, miután 8 százalékkal növekedtek egy év alatt. Ez nem kis részben egyetlen klub, az Internazionale bevételnövekményének eredménye - áll a Deloitte csütörtökön Londonban ismertetett éves összesítésében.

A ház kimutatta azt is, hogy

az Öt Nagy közül a Bundesliga mérkőzéseire látogattak ki a legtöbben az elmúlt évadban:

a német első osztályú bajnokság meccseit átlagosan 40 693 szurkoló nézte a stadionokban. A Premier League mérkőzéseire átlagosan 35 838-an váltottak jegyet, a másik három nagy európai liga meccsein 21-27 ezer között volt az átlagos nézőszám.

A stadionkihasználtság rangsorát ugyanakkor a Premier League vezeti, 96 százalékos átlagos telítettséggel. A Bundesliga csapatainak stadionjai átlagosan 91 százalékig teltek meg 2016/17-ben, a Serie A stadionkapacitásának meccsenkénti átlagos kihasználtsága viszont csak 52 százalék volt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×