eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Meglepő kísérlet a magyar közigazgatásban

Meglepő kísérlet a magyar közigazgatásban

Testidegen elem volt a Magyar Olimpiai Bizottságban az állami pénzek továbbosztásának feladata - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Dénes Ferenc sportközgazdász, korábbi sportügyekért felelős helyettes államtitkár. A sporttörvény benyújtott módosítása alapján ezt a feladatot jövőben az állami sportirányítás látja el.

Érdekes kísérlet volt, hogy az elmúlt években a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kiemelt finanszírozói szerephez jutott, hiszen civil szervezet – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Dénes Ferenc sportközgazdász. A korábbi sportügyekért felelős helyettes államtitkár meglepőnek nevezte a korábbi változtatást, hiszen a kormány más területeken sokkal szigorúbban ellenőriz bizonyos civil szervezeteket, ezzel szemben a sportban a kiemelt civil szervezet feladataihoz nagy pénzeket rendelt hozzá, és rábízta az elosztás feladatát.

Ez a rendszer azonban nem működött, és egyébként kultúrája sem nagyon volt, a MOB-nak az elmúlt évtizedekben nem ez volt a feladata – emelte ki a szakértő.

„Hirtelen egy olyan feladatrendszert kapott meg a MOB a teljes magyar sportra vonatkozóan, ami korábban nem volt az övé. Ez nem könnyű váltás. Mindenki láthatta, hogy szervezetszociológiailag ez problémás terület. Ki kellett volna építeni a teljes ellenőrzési rendszert. A kiemelt sportági szövetségeknek programokat kellett írniuk, amely alapján a döntések születtek, de ezek részben politikai döntések volta, részben pedig arra már nem volt sem energia, sem erőforrás, hogy a MOB ennek minden egyes elemét végigvegye, folyamatosan ellenőrizze, illetve azt a szükséges szolgáltatási támogatást megadja, ami egy program felügyeletéhez kell. Ilyen értelemben ez testidegen volt a MOB-tól. Személyében sem volt felkészülve, és nem is ez volt a fő fókusza” – fejtette ki.

Dénes Ferenc szerint arra nincs garancia, hogy a sportfinanszírozás az Emberi Erőforrások Minisztériumában, illetve a sportért felelős államtitkárságnál majd működni fog.

„Nem könnyű a tárca helyzete, hiszen ma Magyarországon a közigazgatás leértékelődött, sok problémával küszködik. Egy minisztériumban nem lehet szakmai felkészüléseket ellenőrizni, programokat kitalálni, ehhez embereket keresni, főleg úgy, hogy partnerként civil szervezetek vannak. De közpénzeket költünk el, és mindenkinek megnyugvást jelentene, hogy egy olyan bürokráciában költsük el, melynek az a feladata, hogy közpénzeket kezeljen. Ennek megvan a törvényi kötelezettsége, ellenőrzési rendszere” – hangsúlyozta a sportközgazdász.

A korábbi helyettes államtitkár bízik abban, hogy a közpénz elköltése a jövőben hatékonyabban valósul meg.

A kormány a múlt héten terjesztette be a sporttörvény módosításának javaslatát. Ennek alapján átalakul és a sportállamtitkársághoz kerül a MOB-tól a sport teljes körű igazgatása és finanszírozási rendszere. A MOB szakmai munkája a módosítást követően alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×