eur:
389.44
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Négygólos győzelemmel törlesztett a futballválogatott a szurkolóknak

A magyar labdarúgó-válogatott 5-1-es győzelmet aratott világbajnoki selejtezőn az észtek ellen. A győzelemmel a magyar válogatott, miután a törökök nyertek 2-0-ra Bukarestben, visszavette a pótselejtezőt érő második helyet a csoportban, de a papírforma alapján Hollandiában nyernie kellene a továbbjutáshoz.

Szalai Ádám nem motivált. Erre következtethetünk Egervári Sándor szövetségi kapitány előzetes nyilatkozatából, amelyben arról beszélt, hogy akár a tudásnál is fontosabb, hogy valaki motivált, eltökélt, harcos legyen. Szalai Ádám, a legtekintélyesebb klubban, a Schalkéban szereplő középcsatár pedig kimaradt. Így a következő tizeneggyel kezdett a m agyar válogatott: Bogdán - Vanczák, Guzmics, Kádár - Elek, Laczkó - Koman, Dzsudzsák, Hajnal - Böde, Németh K. 

Figyeljük közben a párhuzamos mérkőzéseket is: a bukaresti találkozó már a 30. percnél jár, a törökök Burak Yilmaz góljával 1-0-ra vezetnek a románok ellen!
A 4. percben Németh Krisztián a kapufát találta el, Dzsudzsák kísérlete után elépattant a labda, Németh felemelte tíz méterről, de a bal kapufára. Aktívan kezdett a magyar csapat. A kinti mérkőzés gólját szerző Hajnal különösen agilisnak tűnt. A 6. perc végén Böde Dániel elől Jääger a gólvonalról mentett. Inkább szomorú, mint dicséretes: hat perc alatt kétszer annyi kapura menő lövésünk volt, mint Bukarestben. 
A 11. percben "rokoni" góllal szerzett vezetést a magyar csapat. Dzsudzsák balról, élesen belőtt labdáját a menteni akaró Reintam szöglet felé lőtte, de rábikázta a labdát saját társa, Klavan lábára, ahonnan a kapujuk jobb felső sarkába pattant a labda. Igazi rokoni segítség volt az észtektől. A gól egy harmadik rokon, a finnek által az 1997-es vb-selejtezőn szerzett öngólt idézte. 
Még az első félidő felénél sem jártunk, amikor Hajnal Tamás, aki a kinti meccsen is gólt szerzett, megduplázta az előnyt. Dzsudzsák a bal oldalon kevergetett, majd beemelt. Böde továbbfejelte a labdát, a jobb oldalra, üres területre. Koman begyűjtötte a labdát, élesen belőtte, a védőjét megelőző Hajnal pedig a bal alsó sarokba lőtt. 
A 24. percben Pareiko vetődve védte Koman lövését. Néhány perccel később Németh Krisztián az oldalhálóba lőtt. 
Mezőnyjáték után a 41. percben növelte az előnyét a magyar csapat. Böde Dániel a saját térfélen még labdát kapott, egyedül megindult vele, s mivel a védők késve zártak össze előtte, 19 méterre a kaputól lövúőhelyzetbe került. ha meg helyzete volt, be is lőtte. Laposan, a bal alsó sarokba, 3-0
Elégedetten mehettek pihenni a magyar játékosok. Este negyed tízig egyetlen európai válogatott sem állt háromgólos vezetésre, s egyedül az oroszok vezettek 3-0-ra korábban, de "csak" 3-1-re nyerte az izraeliek ellen. 
A második félidő elején már a magyar csapat is 3-1-re állt, észt góllal kezdődött a második félidő. A 48. percben a jobbösszekötő helyén a tizenhatoson belülre betörő Tarmo Kink, a Győri ETO játékosa 12 méterről a magyar kapu jobb alsó sarkába helyzete a labdát. Bogdán Ádám vetődött, de nem érhette el a labdát. 
Az 53. percben Dzsudzsák Balázs újabb jó, lapos beadása után a berobbanó Németh Krisztián 12 méterről 20 centivel lőtt a jobb kapufa mellé. Mindazonáltal az észtek a cserékkel, elsősorban Zenjovval feljavulva, sokkal veszélyesebben támadtak, mint az első félidőben. Egervári Sándor reagált a helyzetre, Laczkó helyett az újonc Devecseri Szilárdot küldte pályára. Ezzel a négyvédős hadrendre állt át a csapat, a Haladás középső védő-kettőse vigyázta a kapuelőteret. 
A 70. percben visszaállt a háromgólos különbség, Németh Krisztián (lesről...) visszalépve a tizenhatos vonalán átvette a labdát, majd laposan a jobb alsó sarokba küldte a labdát, 4-1
Bukarestben Mevlüt Erdinç góljával a 93. percben a törökök kétgólos előnybe kerültek, majd néhány másodperccel később meg is nyerték a mérkőzést. Ez azt jelenti, hogy a magyar csapat visszaveszi a második helyet a csoportban, de a papírforma alapján győznie kellene Hollandiában a pótselejtezős helyért. 
Az utolsó negyedórára újabb újonc állt be a magyar csapatba, Gyömbér Gábor, a Ferencváros játékosa került pályára. Elek Ákost váltotta.  A 84. percben Böde egyedül tört volna a kapu felé, Reitnam lerántotta. Kiállítást is érhetett volna a mozdulat, megúszta sárgával. Kiegyeztünk ezzel is, mert Dzsudzsák Balázs büntetett: 18 méteres szabadrúgása után a labda a sorfalról a jobb alsó sarokba pattant. 
Magyarország-Észtország 5-1 (3-0)
Puskás Ferenc Stadion, 10 ezer néző, v: Aliakszej Kulbakov (fehérorosz)
Magyarország: Bogdán Ádám - Vanczák Vilmos, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Laczkó Zsolt (Devecseri Szilárd, 62.) - Koman Vladimir, Elek Ákos (Gyömbér Gábor, 76.), Hajnal Tamás, Dzsudzsák Balázs - Böde Dániel, Németh Krisztián (Szakály Péter, 86.)
Észtország: Sergei Pareiko - Taijo Teniste, Mikk Reintam, Ragnar Klavan, Enar Jääger - Tarmo Kink (Gert Kams, 76.), Sergei Mosnikov, Martin Vunk, Ats Purje (Henrik Ojamaa, 46.) - Jarmo Ahjupera (Sergei Zenjov, 46.), Henri Anier
Gólszerzők: Klavan (11., öngól), Hajnal (21.), Böde (41.), Németh (69.),Dzsudzsák (85.), illetve Kink (48.)
A csoport állása:
1. Hollandia 8 7 1 - 24- 4 22
2. Magyarország 8 4 2 2 18-12 14
3. Törökország 8 4 1 3 14- 7 13
4. Románia 8 4 1 3 13-12 13
5. Észtország 8 2 1 5 6-16 7
6. Andorra 8 - - 8 0-24 0

A további program:
Október 11.:
Észtország-Törökország
Hollandia-Magyarország
Andorra-Románia

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×