eur:
388.38
usd:
362.02
bux:
69145.47
2024. május 9. csütörtök Gergely

Ferguson az 1-6 után: Össze vagyok törve, ez a legrosszabb nap

Edzői pályafutása legrosszabb napjának nevezte a vasárnapit Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere a városi rivális Citytől elszenvedett súlyos vereség után. Roberto Mancini szerény maradt, és úgy látja, az eredmény ellenére továbbra is a United a jobb. A Chelsea veresége után Andre Villas-Boas a játékvezetőt bírálta.

"Ez egész karrierem legrosszabb eredménye, ha jól emlékszem, játékosként sem kaptam ki soha 6-1-re. Össze vagyok törve, hihetetlen csalódás ez a vereség. Kínos az eredmény, lesz honnan felállni, és válaszolunk is, ez nem kérdés" - mondta Sir Alex Ferguson az elveszített derbi után. Közben az angol lapok kiderítették, a skót szakvezető téved, mert 1971-ben, a Falkirk játékosaként 7-1-es zakóban is része volt az Airdrieonians ellen.

Vasárnap a Manchester City megszakította a Vörös Ördögök 19 hazai bajnoki mérkőzésből álló győzelmi sorozatát. A bajnoki cím védője 2010 áprilisa óta először kapott ki bajnoki meccsen az Old Traffordon, s egyben ez a legsúlyosabb hazai veresége nem csak a Premier League 1992 óta íródó történetében, hanem 1955 óta.  

A United rutinos menedzsere szerint az első 30 percben jobban játszottak, de aztán "öngyilkossággal" ért fel Jonny Evans kiállítása. Ferguson úgy vélte, védője feleslegesen szabálytalankodott Balotellivel. "A piros lap ölt meg minket. Hiba volt, hogy még tíz emberrel, 1-4 után is támadni próbáltunk, akkor már egyszerűen hagyni kellett volna."

Sir Alex szerint tehát elsősorban Jonny Evans kiállítása befolyásolta a találkozó kimenetelét - a semleges elemzők ellenben ennél lényegesen tovább mennek. Az egykori világklasszis Liverpool-játékos, Alan Hansen azt fejtegette, hogy akadtak már korábban is figyelmeztető jelek a Man United védekezését látva, a korábbiakhoz képest nagyon sok gólt kapott a csapat. (Elég csak a Basel elleni BL-mérkőzésre, vagy akár, a védők teljesítményét citálva, a Liverpool elleni bajnokira gondolni.)

A szezon előtt Sir Alex kényszerűségből váltott a kapusposzton, a visszavonult Edwin van der Sar helyére David De Gea került. A fiatal spanyolnak talán két kiemelkedő mérkőzése akadt eddig, mégis igazságtalanság lenne csak őt okolni a korábbinál több kapott gólért. (A korábbinál több nem jelent azért feltétlenül sokat is. A városi derbi előtt a Man United hat kapott góllal állt, nem akadt csapat ennél kevesebbel. Ugyancsak hattal állt a City és a Newcastle United.)

Hansen egyébként (természetesen) pontosan fogalmazott: úgy vélte, túl sok helyzetet enged a védelem kialakítani azzal, hogy nem fog elég szorosan embert, illetve, hogy túl sok helyet ad az ellenfél támadóinak. A lehetőséggel aztán vagy tud élni az ellenfél, vagy nem. Ha akad a vetélytársnak két olyan ihletett formában játszó középpályása, mint a Citynél Milner és David Silva, akkor nagy a baj.

Az immár öt ponttal vezető City olasz menedzsere, Roberto Mancini szerint a United továbbra is előttük jár, és ez így is marad, ameddig nem nyerik meg a bajnoki címet. "Hosszú még a szezon, négy-öt csapat esélyes továbbra is" - maradt nyugodt az euforikus hangulatban a tréner, aki külön kiemelte Mario Balotelli játékát.

A csatár főszerepet játszott a győzelemben, az első két gólt ő lőtte, s róla állították ki Evanst. Mancini szerint Balotelli jó értelemben vett bolond, ezért imádja a közönség, s ha megkomolyodik, a világ legjobb három játékosa közé kerülhet, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo mellé.

A City győzelmének kulcsa Mancini szerint a kétcsatáros játék vállalása volt. Rejtett kockázatot magában az az elképzelés, hogy Nigel De Jong, azaz egy védekező középpályás helyett még egy támadó legyen a csapatban, de bejött.

Mancini azt mondta, megnézte a United legutóbbi mérkőzéseit, s úgy tapasztalta, két csatárral zavarba lehet hozni a védelmét. Ráadásul az idény elején, amikor a City több csatárral játszott, nagyon ment a csapatnak. Most is.

Nem tudta megelőzni a Unitedet a Chelsea, mivel egy tizenegyesgóllal kikapott a Queens Park Rangers otthonában. A Kékek majdnem egy órán keresztül kilenc emberrel küzdöttek, de így is több lehetőségük volt a Buzsáky Ákost a kispadon hagyó városi vetélytársnál.

Nagyon gyenge volt a játékvezetés, befolyásolta az eredményt. Beszéltem a bíróval a meccs után, agresszív voltam vele, de nem érdekel, mit szól hozzá. A legtöbb helyzetet rosszul ítélte meg" - fakadt ki Chris Foyra a Chelsea portugál menedzsere. Andre Villas-Boas Didier Drogba kiállításának jogosságát nem vitatta, de a büntetőt és José Bosingwa piros lapját túlzásnak érezte, valamint számon kérte, hogy együttese javára sem ítéltek tizenegyest.

Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×