eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Füst tör a magasba egy izraeli légitámadás után a Gázai övezetben Dél-Izraelből fotózva 2023. október 18-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol több mint 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 2800 palesztin halálát okozták, a sebesültek száma pedig meghaladja a 12 ezret a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Ariel Schalit

Kiterjeszti gázai műveleteitIzrael, 4 magyar túszról tud a külügyminisztérium - a nap hírei

Izrael kiterjeszti a szárazföldi műveleteket a Gázai övezet ellen. Jelenleg 4 magyar állampolgárságú vagy származású Gázában fogvatartott túszról tud a külügyi tárca  Ukrajna katonai és pénzügyi támogatása továbbra is kiemelt cél marad az Európai Unió számára.

Intenzív tüzérségi csapást mért a Gázai övezet északi részére este az izraeli hadsereg - közölte a Hamász. Az iszlamista terrorszervezet szerint az október 7-én kitört háború kezdete óta nem volt példa ilyen hevességű levegőből, szárazföldről és tengerről intézett csapásra. A Hamász katonai szárnya tudatta, hogy válaszul rakétákat lőttek ki Izraelre. Az iszlamista terrorszervezet arról is beszámolt, hogy az övezetben leállt a távközlési és internet-szolgáltatás. A BBC híradása alapján az izraeli erők azt közölték: kiterjesztik a szárazföldre a Gázai övezet elleni műveleteket.

Jelenleg 4 magyar állampolgárságú vagy származású Gázában fogvatartott túszról, köztük két gyerekről van tudomása a külügyi tárcának. A külgazdasági és külügyminiszter közölte: a kormány, mindent megtett az érintettek biztonságba helyezése érdekében. Hangsúlyozta: folyamatos a kapcsolattartás a túszok kiszabadítására felállított izraeli munkacsoporttal, illetve az érintett családokkal. Szijjártó Péter azt is elmondta: magyar halálos áldozatról továbbra sincs tudomásuk, és minden, ideiglenesen Izraelben tartózkodó magyar állampolgárnak felajánlották a kimenekítés lehetőségét.

Pozitívabb elbírálásban részesülnek a Gázai övezetbe hurcolt orosz túszok – nyilatkozta a Hamász külügyi vezetője Moszkvában a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Hangsúlyozta: a Hamász-küldöttség Moszkvában tárgyalt a palesztin kérdésről, és a térség jövőjéről is. Közben az izraeli hadsereg szóvivője arról számolt be, hogy a Gázavárosban működő Sifa kórház alatti bunkerekben rejtőzik a Hamász vezérkara és fő műveleti központja. Ezt cáfolta az iszlamista terrorszervezet.

Bejutott a Gázai övezetbe a nemzetközi vöröskereszt - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának helyi vezetője. A fegyveres konfliktus kezdete óta először léphetett be a szervezet orvoscsoportja. Közben háborús bűnök elkövetésével vádolta Izraelt az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala a Gázai övezet lezárása és ostroma miatt. A szervezet egyúttal a Hamászt is háborús bűnök és kegyetlenségek elkövetésével vádolta meg.

Ukrajna katonai és pénzügyi támogatása továbbra is kiemelt cél marad az Európai Unió számára- erősítette meg a kétnapos csúcstalálkozó végén elfogadott zárónyilatkozat. Charles Michel hangsúlyozta: Ukrajna támogatása érdekében meg kell teremteni a jogi lehetőségét annak, hogy az európai bankokban befagyasztott orosz vagyont finanszírozásra és újjáépítésére lehessen fordítani. A migráció kérdéséről azt mondta, a tagállami vezetők egyetértettek az unión kívüli országokkal ápolt kapcsolatok és együttműködés megerősítésének fontosságában.

Újabb nemzeti konzultációt indít a kormány novemberben – jelentette be a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Orbán Viktor azt mondta: legalább 10-11 kérdésben hallgatnák meg az embereket, amelyek alapján kellő erőpozícióból tárgyalhat majd a kormány Brüsszelben. Példaként az unió ukrajnai és migrációs politikáját említette. A kormányfő az új CSOK+ támogatásról azt mondta: az embereket nem meggyőzni kell arról, hogy legyen gyerekük, hanem segíteni kell őket abban, hogy ha szeretnének, ne ütközzenek akadályba. Arról is beszélt: semmilyen indokát nem látja, hogy magyar adófizetői pénzt küldjenek Ukrajnába, hacsak nem humanitárius segítségről van szó.

2010 óta Európa egyik legnagyobb gazdaságfehérítését hajtotta végre Magyarország, amit az Európai Bizottság is elismert - hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: a testület tanulmánya szerint a be nem fizetett áfa aránya 22,3-ről 4,4 százalékra csökkent, ami a negyedik legnagyobb mértékű javulás az uniós tagállamok között.

Az idén nem lesz hőmérsékleti korlátozás a közintézményekben – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Tavaly a nemzetközi energiaválság okozta ellátási bizonytalanságok miatt egy kormányrendelet előírta, hogy a kormányzati és egyéb költségvetési intézmények helyiségei legfeljebb 18 fokig fűthetők fel. A minisztérium szerint a jelenlegi kedvezőbb ellátási helyzetben nem indokolt a korlátozás, így a fűtési szezonban az általános munkavédelmi szabályokat kell alkalmazni.

Pontosította a CSOK Plusz szerdán bejelentett szabályait a kormány. Eszerint az új támogatott hitelt jövőre azokon a kistelepüléseken is fel lehet majd venni, ahol az új emelt összegű falusi csokot. A falusi csok és a csok plusz együtt is igényelhető. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint jövőre is megmarad az illetékmentesség és az adóvisszatérítés lehetősége.

Idén szeptemberben 7.222 gyermek született Magyarországon, 7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az igazított adat új mélypontot jelent – írja a portfolio. Az elmúlt 20 évben csak egyszer, tavaly februárban született kevesebb gyerek. A lap szerint akkor a koronavírus miatti járványügyi lezárások egyszeri hatását mutatták a számok, nem pedig trendszerű jelenséget.

Szeptemberben 0,4 százalékponttal, 4,1 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbihoz képest. A munkanélküliek száma az év 9. hónapjában 191 ezer fő volt - jelentette a KSH. A külföldön dolgozóké 18 ezerrel nőtt, míg a közfoglalkoztatottaké 6 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×