eur:
394.93
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Éjféltől változik az ország helyzete - a nap hírei

A kormány ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Megalakult az új kormány, amelynek 14 minisztere van. Nem lát esélyt megegyezésre az orosz olajembargó ügyében a magyar miniszterelnök. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

A kormány ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Ennek részeként az első intézkedéseket holnapra ígérte a kormányfő. Az Országgyűlés néhány órával korábban fogadta el az alaptörvény tizedik módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

Az új kormány feladata megerősíteni a Kárpát-medence biztonságát, támogatni a magyar családokat, növekedési pályán tartani a magyar gazdaságot és segíteni a vállalkozásokat – jelentette ki a miniszterelnök, amikor bemutatta kormányát az Országgyűlésben. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy egyidőben fenyeget a 21. század legnagyobb geopolitikai átrendeződése és energia, valamint élelmiszerválság. Az új kormánynak 14 minisztere van, akik közül 11-en minisztériumot vezetnek, hárman pedig tárca nélküli miniszteri feladatot látnak el.

Nem lát esélyt megegyezésre az orosz olajembargó ügyében, ezért azt javasolja a magyar miniszterelnök, hogy ne is kerüljön napirendre az Európai Tanács e havi ülésén az újabb szankciós csomag. Orbán Viktor Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének írt levelet, amelyben megerősíti, hogy a javasolt uniós szankciók az elfogadásuk esetén azonnal súlyos ellátási zavarokat okoznának Magyarországon és aláásnák az ország létfontosságú energiabiztonsági érdekeit. Közölte: a kormány nem támogatja a 6. szankciós csomagot, amíg a tárgyalásokon nem sikerül minden kiemelt kérdésre megoldást találni.

Kétéves programmal kell helyreállítani a felborult egyensúlyokat a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint: a folyó fizetési mérleg hiányát mielőbb csökkenteni kell, miközben az inflációt is meg kell fékezni. Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy az infláció emelkedésének megállítása, majd a 3 százalékos inflációs cél elérése a jegybank számára elsődleges és mindenek fölött áll. Úgy vélte: a pénzromlás mértéke a következő hónapokban, hasonlóan a régió más országaihoz, nálunk is kétszámjegyű tartományba emelkedik.

Folytatná a bértárgyalásokat a kormánnyal a két pedagógus-érdekképviselet. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közös sztrájkbizottsága levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben azt kérik, hogy 5 napon belül jelölje ki a kormányzati tárgyalópartnert. A szakszervezetek a többi között azt követelik, hogy a garantált illetményük idén január 1-jétől – a Kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen, valamint hogy a pedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaideje heti 22 óra legyen.

Márciusban 511 400 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 352.200 forint volt. Előbbi 17 és fél, utóbbi 18,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – ismertette a KSH.

Az szja-bevallások május 20-ai határidejéig, 75 milliárd forint családi adóvisszatérítést igényeltek vissza a gyermeket nevelők – közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Tállai András elmondta, hogy egészen 2027. december 31-ig lehet igényelni az elmulasztott családi adóvisszatérítést.

Továbbra is csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján azt írta: számottevő csökkenés figyelhető meg Budapest Központi Szennyvíztisztító Telepén, valamint Egerben, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szekszárdon és Tatabányán. A többi település mintája stagnál, emelkedő tendencia sehol sem tapasztalható.

Csehországban megjelent a majomhimlő. A beteg egy nő, aki egy május eleji, antwerpeni fesztiválról utazott vissza Prágába, és csak hazatérése után jelentkeztek rajta a betegség tünetei.A szlovén egészségügyi hatóságok szintén ma jelentették be Ljubljanában, hogy regisztrálták az első fertőzést az országban.

Újraválasztották Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, az Egészségügyi Világszervezet élére. A WHO hivatalban lévő főigazgatóját kihívó nélkül indult újra a tisztségért.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×