eur:
394.67
usd:
372.15
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Éjféltől változik az ország helyzete - a nap hírei

A kormány ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Megalakult az új kormány, amelynek 14 minisztere van. Nem lát esélyt megegyezésre az orosz olajembargó ügyében a magyar miniszterelnök. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

A kormány ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Ennek részeként az első intézkedéseket holnapra ígérte a kormányfő. Az Országgyűlés néhány órával korábban fogadta el az alaptörvény tizedik módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

Az új kormány feladata megerősíteni a Kárpát-medence biztonságát, támogatni a magyar családokat, növekedési pályán tartani a magyar gazdaságot és segíteni a vállalkozásokat – jelentette ki a miniszterelnök, amikor bemutatta kormányát az Országgyűlésben. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy egyidőben fenyeget a 21. század legnagyobb geopolitikai átrendeződése és energia, valamint élelmiszerválság. Az új kormánynak 14 minisztere van, akik közül 11-en minisztériumot vezetnek, hárman pedig tárca nélküli miniszteri feladatot látnak el.

Nem lát esélyt megegyezésre az orosz olajembargó ügyében, ezért azt javasolja a magyar miniszterelnök, hogy ne is kerüljön napirendre az Európai Tanács e havi ülésén az újabb szankciós csomag. Orbán Viktor Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének írt levelet, amelyben megerősíti, hogy a javasolt uniós szankciók az elfogadásuk esetén azonnal súlyos ellátási zavarokat okoznának Magyarországon és aláásnák az ország létfontosságú energiabiztonsági érdekeit. Közölte: a kormány nem támogatja a 6. szankciós csomagot, amíg a tárgyalásokon nem sikerül minden kiemelt kérdésre megoldást találni.

Kétéves programmal kell helyreállítani a felborult egyensúlyokat a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint: a folyó fizetési mérleg hiányát mielőbb csökkenteni kell, miközben az inflációt is meg kell fékezni. Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy az infláció emelkedésének megállítása, majd a 3 százalékos inflációs cél elérése a jegybank számára elsődleges és mindenek fölött áll. Úgy vélte: a pénzromlás mértéke a következő hónapokban, hasonlóan a régió más országaihoz, nálunk is kétszámjegyű tartományba emelkedik.

Folytatná a bértárgyalásokat a kormánnyal a két pedagógus-érdekképviselet. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közös sztrájkbizottsága levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben azt kérik, hogy 5 napon belül jelölje ki a kormányzati tárgyalópartnert. A szakszervezetek a többi között azt követelik, hogy a garantált illetményük idén január 1-jétől – a Kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen, valamint hogy a pedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaideje heti 22 óra legyen.

Márciusban 511 400 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 352.200 forint volt. Előbbi 17 és fél, utóbbi 18,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – ismertette a KSH.

Az szja-bevallások május 20-ai határidejéig, 75 milliárd forint családi adóvisszatérítést igényeltek vissza a gyermeket nevelők – közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Tállai András elmondta, hogy egészen 2027. december 31-ig lehet igényelni az elmulasztott családi adóvisszatérítést.

Továbbra is csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján azt írta: számottevő csökkenés figyelhető meg Budapest Központi Szennyvíztisztító Telepén, valamint Egerben, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szekszárdon és Tatabányán. A többi település mintája stagnál, emelkedő tendencia sehol sem tapasztalható.

Csehországban megjelent a majomhimlő. A beteg egy nő, aki egy május eleji, antwerpeni fesztiválról utazott vissza Prágába, és csak hazatérése után jelentkeztek rajta a betegség tünetei.A szlovén egészségügyi hatóságok szintén ma jelentették be Ljubljanában, hogy regisztrálták az első fertőzést az országban.

Újraválasztották Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, az Egészségügyi Világszervezet élére. A WHO hivatalban lévő főigazgatóját kihívó nélkül indult újra a tisztségért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Elszabadulhat a bika az arany piacán

Elszabadulhat a bika az arany piacán

A Citigroup elemzői szerint az arany ára a következő 18 hónapban elérheti az unciánkénti 3000 dollárt, az előttünk álló ralit többek között a várható amerikai kamatcsökkentések táplálhatják, miközben a keresletet a központi bankok és kínai fogyasztók felőli aranyétvágy, valamint az aranyfedezetű alapokba történő beáramlás is erősíti - írta meg a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×