INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

napinfo

béremelés

koronavírus

ceu

Megszavazta a parlament az orvosok béremeléséről szóló törvényt - Hírösszefoglaló

Infostart

Jogsértőnek találta a külföldi egyetemek tevékenységének magyarországi szabályozását az Európai Unió bírósága. Megerősítette a Novicsok idegméreg nyomait Alekszej Navalnij szervezetében a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet.

Egyhangúlag megszavazta a parlament az orvosok jelentős mértékű, többlépcsős béremeléséről szóló törvényt. A bérrendezés január 1-jén kezdődik és három lépcsőben valósul meg. Az intézkedés érinti az orvosokat, fogorvosokat, gyógyszerészeket, továbbá az egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottakat. A jogszabály büntethetővé teszi a hálapénzt, emellett rendelkezik arról, hogy a jövőben állami vagy önkormányzati szolgáltatónál csak egészségügyi szolgálati jogviszonyban lehet dolgozni. Támogatták az ellenzéki pártok az orvosok béremelését, de hasonló intézkedést követeltek az összes egészségügyi dolgozó esetében. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az orvoskamarához írt nyílt levélben fejezte ki csalódottságát.

Újabb 20 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt Magyarországon - erősítette meg az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban soha nem volt egy nap alatt ennyi halálos áldozat. Újabb 818 fertőzöttel 32.298-ra nőtt a pozitív esetek száma, és eddig 853 beteg hunyt el. A tisztifőorvos az InfoRádió kérdésére elmondta: a betegek számának emelkedése esetén is rendelkezésre áll a szakemberállomány a lélegeztetőgépek üzemeltetésére.

Országszerte és határon túl is megemlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének 171. évfordulójáról. A nemzeti gyásznapon Áder János államfő a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: az aradi vértanúk hősi halálából erő lett, örök jel, hogy a magyarok szabadságharcát túlerővel le lehet törni, de szabadságvágyukat elfojtani nem lehet. A Fiumei úti sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál Benkő Tibor honvédelmi miniszter, az aradi megbékélés parkjában Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár mondott beszédet.

Az uniós jogot sértőnek találta a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységét szabályozó 2017-es törvénymódosítást az Európai Unió bírósága. A törvényszék kimondta: a jogszabály indokolatlanul korlátozza az intézmények letelepedési szabadságát, valamint ellentétes a tudományos élet szabadságához, az oktatási intézmény alapításához való joggal. Michael Ignatieff, az intézmény elnök-rektora erkölcsi és jogi győzelemnek tartja a döntést, de az ítélet után is marad a CEU Bécsben, ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy Budapesten is indítanak néhány amerikai akkreditációjú programot. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint Magyarország a magyar emberek érdekének megfelelően végre fogja hajtani az Európai Bíróság ítéletét, de a kormány elfogadhatatlannak tartja a kettős mércét. Az ellenzéki pártok üdvözölték a strasbourgi döntést.

Négyen tehetnek ajánlatot a Lánchíd felújítására - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A közlemény szerint az A-Híd Építő, a Közgép, az SDD Konzorcium és a STRABAG vehet részt a közbeszerzésben. Az ajánlattételre október 28-ig van lehetőség. Kedvező ajánlatok esetén a BKK 2021. februárjában köthet szerződést a leendő kivitelezővel. A Lánchíd felújítása márciusban kezdődhet el, ha a kormány is biztosítja az ígért támogatást. A megújult hidat - az előzetes ütemezés alapján - 2023-ban vehetik újra birtokba a közlekedők.

Biztosított az ország földgázellátása - jelentette ki az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. Kaderják Péter elmondta: a magyarországi tárolók töltöttsége 100 százalékos, az import pedig biztonságosan üzemel, hat szomszédos országból érkezik folyamatosan az energiahordozó. Hozzátette: a betárolt földgáz összmennyisége körülbelül 130 napra elég az ország ellátásához, illetve 271 napra a lakossági felhasználók számára.

Megerősítette a Novicsok idegméreg nyomait az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőtől vett mintákban a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet. Korábban a német hadsereg kutatóintézete is hasonló megállapításra jutott. Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Később Berlinben kezelték. A nyugati országok szankciókat követeltek Moszkva ellen. Az orosz vezetés ugyanakkor tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.

Csillagászati kutatásokban elért úttörő eredményeiért három tudós kapja az idei fizikai Nobel-díjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentése szerint az elismerést az amerikai Andrea Ghez, a brit Roger Penrose és a német Reinhard Genzel kapják a fekete lyukakhoz kapcsolódó munkájukért. Csütörtökre várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése. Pénteken ismertetik a Nobel-békedíj kitüntetettjét.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018