eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb 11 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, de újabb áldozat nincs - a nap hírei

Nincs újabb halálos áldozata a koronavírus fertőzésnek Magyarországon. Összesen 4 milliárd forintos támogatással új kutatási központ jön létre Szegeden. Mától csökkent 30 kilométer/órára a sebességhatár a Lánchídon. 

Újabb 11 embernél azonosították a koronavírus-fertőzést Magyarországon, de senki nem halt meg a betegség miatt a legutóbbi adatok szerint . Ezzel 4138-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytak száma változatlanul 578. 879 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, kórházban 174 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A kormányzati információs portál felhívja a figyelmet, hogy bár megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség, néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van. A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön.

102 hallgató tett tiszti esküt a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt a budai Várban, a Kapisztrán téren. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának tisztavató ünnepségén a miniszterelnök azt mondta: Magyarországon sosem fogják magukra hagyni az egyenruhásokat. Orbán Viktor ugyanakkor hozzátette: ha a most esküt tettek jó rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédelmisek akarnak lenni, a hazaszeretet mellett szükség van önbecsülésre is. Az ünnepségen a kormányfő mellett jelen volt Pintér Sándor belügy- és Benkő Tibor honvédelmi miniszter, továbbá a tábornoki kar.

A vállalati igényekhez alkalmazkodó új kutatási központ jön létre Szegeden 4 milliárd forintos támogatással - mondta az innovációs és technológiai miniszter. A Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a Szegedi Tudományegyetem, a Mol és az Audi Hungária együttműködésében alakult meg. Palkovics László a helyszínen arról beszélt: a központ célja, hogy ipari partnerek számára korszerű kutatási hátteret biztosítson alap-, és alkalmazott kutatásokhoz és kísérleti fejlesztésekhez. A Szegedi Science Park területén megvalósuló központ fókuszában a kőolajjal és kőolajszármazékokkal kapcsolatos kutatások állnak.

Mától 30 kilométer/órára csökkent a sebességhatár a Lánchídon. Az 5 tonnánál nehezebb járművek már január eleje óta nem hajthatnak fel a hídra. A tilalom a BKK menetrend szerint közlekedő járműveire nem vonatkozik. A főváros vezetése a héten döntött arról is, hogy mostantól a Lánchíd az augusztus 20-ai tűzijáték és állami ünnepség céljaira nem használható, mivel az elmúlt évek tűzijátékai is hozzájárultak a hídszerkezet egyes elemeinek rozsdásodásához. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén Tüttő Kata főpolgármester-helyettes megerősítette: heteken belül kiírják a közbeszerzési eljárást a Lánchíd felújítására.

Összesen 4,9 milliárd eurót ajánl fel az Európai Unió a koronavírus elleni gyógyszer- és vakcina-kutatások finanszírozására az adománygyűjtő szuperkoncert részeként. A felajánlást Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke, a rendezvény fővédnöke jelentette be. Hozzátette, hogy a járványnak akkor lesz csak vége, ha a világon minden embernek lehetősége lesz hozzáférni a kezelésekhez és az oltásokhoz. A szombati adománygyűjtő koncertet az Európai Bizottság közösen szervezte a Global Citizen nevű jótékonysági mozgalommal.

Óva intette a koronavírus-járvánnyal szembeni könnyelműségtől honfitársait a német kancellár. Angela Merkel szokásos szombati videóüzenetében azt hangsúlyozta: a vírus továbbra is komoly veszélyt jelent, miután egyes területeken újra terjed a járvány. Úgy vélte: a vírus terjedésének megfékezésében a politika mellett minden egyes állampolgárnak is felelőssége van. Angela Merkel a júliusban kezdődő féléves német uniós elnökség egyik fő feladataként határozta meg, hogy Európa megerősödve kerüljön ki a koronavírus-válságból.

A jövő hónapban várhatóan enyhülnek az Egyesült Királyságban a karanténszabályok. A brit kormány jelzése alapján megszűnhetnek számos európai ország esetében a beutazási karanténelőírások. Egyelőre kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is. A kormányszóvivő azt mondta: a szabályozás módosítása lehetőséget teremt a briteknek a külföldi nyaralásra az idén.

Lengyelország dél-keleti részén mintegy 400 embert kellett kimenekítenie a tűzoltóságnak a Kárpátaljai vajdaságban pusztító árvíz miatt. A térségbe érkezett Mateusz Morawiecki miniszterelnök elmondta, hogy a kimentettek között koronavírussal fertőzött betegek is vannak. A miniszterelnök szerint környezeti veszély is fenyeget, miután az ár elöntött egy szennyvíztisztító telepet. Mateusz Morawiecki arról biztosította a károsultakat, hogy a kormány vésztartalékából haladéktalanul megkezdik kárenyhítés kifizetését.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×