eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Angela Merkel német kancellár felszólal a Német-Görög Gazdasági Fórumon Berlinben 2020. március 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Figyelmeztette a németeket Merkel kancellár

Óva intette a koronavírus-járvánnyal szembeni könnyelműségtől honfitársait Angela Merkel német kancellár szokásos szombati videóüzenetében.

"A vírus továbbra is komoly veszélyt jelent" - figyelmeztetett a kancellár. "Vegyék komolyan, mert komoly" - ismételte meg a válság kezdetén, március elején mondott szavait.

"Könnyen elfelejtjük, mert Németország eddig meglehetősen jól jött ki a válságból, de ez nem jelenti azt, hogy védve vagyunk, hogy a veszély elhárult" - hangsúlyozta. "Hogy ez mennyire így van, jelzi, hogy egyes területeken újra felütötte a fejét, és rohamosan terjed a járvány" - folytatta.

A vírus terjedésének megfékezésében a politika mellett minden egyes állampolgárnak is felelőssége van - figyelmeztetett Merkel. "Továbbra is társadalmi kötelességünknek kell tekinteni, hogy valamennyien felelősek vagyunk mindannyiunk sorsáért, azért, hogy mindannyian betartsuk a szabályokat: a távolságtartást, a száj és orr védelmét nyilvános helyeken és a gyakori kézmosást" - tette hozzá.

A németországi Robert Koch Intézet szombati jelentése szerint az elmúlt 24 órában 687 új koronavírus-fertőzést észleltek az országban, és ezzel az összes fertőzések száma 193 243-ra emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma hattal nőtt, és elérte a 8954-et.

Merkel a júliusban kezdődő féléves német EU-elnökség egyik fő feladataként határozta meg, hogy Európa megerősödve kerüljön ki a koronavírus-válságból, és képes legyen megfelelni a rá váró kihívásoknak. Mindazonáltal Németország feladatai messze túlnyúlnak a világjárvány leküzdésén - mondta. A kancellár szerint Berlin "korunk három kulcsfontosságú kihívásának" megoldásáért fog dolgozni. Első helyen említette a klímavédelmet, másodikon a digitalizációt, végül hogy Európát kifelé cselekvőképessé tegyék.

"Az a célunk, hogy az Európai Unió határozottan és egységesen lépjen fel, különösen a stratégiai partnerekkel, Kínával, Oroszországgal, Törökországgal és az Egyesült Államokkal szemben" - hangsúlyozta. Ennek érdekében Németország a kompromisszumok és megoldások érdekében fog tevékenykedni a tagországok között - ígérte videóüzenetében Angela Merkel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×