eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Életének 92. évében, 2024. március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a nemzet művésze - közölte az MMA Sajtóosztálya az MTI-vel. A felvétel 2014. november 28-án Szentendrén készült.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Elhunyt Vadász György, "az egyik utolsó, szívvel és lélekkel alkotó polihisztor"

Családja körében 91 évesen érte a halál vasárnap délután.

Vasárnap délután 91 éves korában családja körében meghalt Vadász György Ybl-, Kossuth- és Príma Primissima-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Nemzet Művésze - közölte az Infostarttal a család.

Mint a közlésből kiderül, olyan művek fémjelzik országépítő munkásságát, mint a Mohácsi Nemzeti Sírkert, a Muhi Csata Emlékműve, a Zalaegerszegi „Csipkeházak”, Pásztó és a Baja városközpontja, a Gellérthegyi Víztároló, a Hannoveri Expo magyar pavilonja -, de ő tervezte a Balassagyarmati Templomot, a sényei „Isten Kemencéje” kápolnát, vagy az Esztergomi Grand Hotelt és a Radnóti Miklós Művelődési Házat Budapesten.

Az építészet mellett verset írt, rajzolt, zongorázott, tanított és szkanderozott. A család visszaemlékezése szerint úgy fogalmazott: „Muzsikusnak készültem, de építésszé választott Istenem.” Szerette az életet, a hivatását, a hazáját, a családját és a barátait. "Az egyik utolsó, szívvel és lélekkel alkotó polihisztor távozott" - zárul a közlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×