eur:
390.62
usd:
363.98
bux:
68177.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Életének 92. évében, 2024. március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a nemzet művésze - közölte az MMA Sajtóosztálya az MTI-vel. A felvétel 2014. november 28-án Szentendrén készült.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Elhunyt Vadász György, "az egyik utolsó, szívvel és lélekkel alkotó polihisztor"

Családja körében 91 évesen érte a halál vasárnap délután.

Vasárnap délután 91 éves korában családja körében meghalt Vadász György Ybl-, Kossuth- és Príma Primissima-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Nemzet Művésze - közölte az Infostarttal a család.

Mint a közlésből kiderül, olyan művek fémjelzik országépítő munkásságát, mint a Mohácsi Nemzeti Sírkert, a Muhi Csata Emlékműve, a Zalaegerszegi „Csipkeházak”, Pásztó és a Baja városközpontja, a Gellérthegyi Víztároló, a Hannoveri Expo magyar pavilonja -, de ő tervezte a Balassagyarmati Templomot, a sényei „Isten Kemencéje” kápolnát, vagy az Esztergomi Grand Hotelt és a Radnóti Miklós Művelődési Házat Budapesten.

Az építészet mellett verset írt, rajzolt, zongorázott, tanított és szkanderozott. A család visszaemlékezése szerint úgy fogalmazott: „Muzsikusnak készültem, de építésszé választott Istenem.” Szerette az életet, a hivatását, a hazáját, a családját és a barátait. "Az egyik utolsó, szívvel és lélekkel alkotó polihisztor távozott" - zárul a közlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×