eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Ancient-orogons.net

1600 éves lelet - a szerelemben úgy látszik nem változik semmi

A kínai régészek Rómeó és Júlia történetével szembesültek munkájuk során - és már nem is először.

Több mint 1600 éves, az északi Vej-dinasztia (386-534) idejéből származó síremlék feltárásáról számoltak be a kínai Csilin Egyetem által közzétett tanulmányban, amely szerint a sírban egy egymást átölelő szerelmespár nyugszik.

A sírt 2020-ban tárták fel az észak-kínai Sanhszi tartománybeli Datongban.

A pár egy koporsóban feküdt. A férfi karjaival átölelte a nő derekát, míg a nő a férfi mellkasához simult, fejét a férfi vállára hajtva. A kutatók egy ezüstgyűrűt is találtak a nő bal kezének gyűrűsujján.

A csontvázelemzés a férfi jobb karján egy súlyos, nem gyógyult törést talált, míg a nő csontjai egészségesnek tűntek. A kutatók szerint a jelek arra utalnak, hogy mindketten öngyilkosságot követhettek el.

Bár korábban már több, az északi Vej-dinasztia idejéből származó, ölelkező párt őrző sírt fedeztek fel Kínában, a kutatócsoport szerint a jó állapotban fennmaradt régészeti lelet meglehetősen ritka. Ezek a leletek azonban segítenek abban, hogy többet tudjunk meg az emberi élet és halál társadalmi megítéléséről és a szerelemhez való hozzáállásról abban a dinasztiában, amikor a több etnikai csoport együttélése a pluralista etika felemelkedését és elterjedését táplálta - mondták a kutatók.

Az ősi Datong régió az etnikumok kultúráinak nagy olvasztótégelye volt, ahol a vágyakozás és a szerelem kultusza virágzott. A sírban nyugvó nő gyűrűje elsősorban a szerelem vagy a házasság jeléül szolgált, nem pedig puszta díszítésként.

Az ölelkező szerelmesek sírjai több mint 6000 éves múltra tekintenek vissza világszerte. A Sanhsziben feltárt sírral kapcsolatos tanulmány, amelyen nemzetközi kutatócsoport dolgozott, az International Journal of Osteoarchaeology című folyóiratban jelent meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×