eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: YouTube

Elhunyt a népszerű olasz énekesnő

Milva a hatvanas-hetvenes években Olaszország egyik legnépszerűbb énekesnője volt. A 81 éves Maria Ilva Biolcati, akit hajszíne miatt La Rossa (Vörös) néven is emlegettek, pénteken halt meg Milánóban.

"Milva volt az olasz slágerek egyik legjobb tolmácsolója. Sokszínű hangja nemzedékekben ébresztett mély érzelmeket" - méltatta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter szombaton.

Egy kis olasz városkában, az Adriai-tenger partján fekvő Goróban született egy varrónő és egy halász gyermekeként. A család anyagi gondjai miatt korán el kellett kezdenie dolgozni. Bolognába költözött, ahol egy énekversenyen indult. Nyereményként énekelni és színészetet tanulhatott.

A hatvanas-hetvenes években rendkívül népszerű volt Olaszországban, de nagy külföldi rajongótábora is lett. Több mint 170 lemezt készített, mintegy 80 millió lemeze kelt el, de popszámokon kívül klasszikusokat is énekelt. Rendkívüli képessége volt, hogy egyetlen meghallgatás után bármilyen dalt el tudott énekelni bármilyen nyelven.

Színésznőként számos Brecht-darabban játszott, gyakran dolgozott együtt a milánói rendezővel, Giorgio Strehlerrel, akinek Koldusopera című elődásában is szerepelt.

2010-ben jelentette be, hogy befejezi pályafutását. Akkor egy tévéműsorban egészségi állapotára hivatkozott, ami megakadályozza a fellépésben.

Milva számos rangos elismerést kapott: Olaszországban, Németországban és Franciaországban is kitüntették.

A milánói Piccolo Színház bejelentette, hogy kedden virrasztást tartanak emlékére. A színház Facebook-posztjában "zabolázatlan, érzékeny, szenvedélyes" művészként írt róla, aki "csupa szív és hang volt".

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×