INFORÁDIÓ
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona

koronavírus

veszélyhelyzet

színház

A netre költözött a kulturális élet a vírus miatt

InfoRádió

A színházak, mozitermek, koncerttermek és kiállítóhelyek nagy része zárva tart, vagy 100 főben korlátozza az előadásokon a résztvevők létszámát, azonban ezzel párhuzamosan élénk kulturális élet bontakozott ki a közösségi oldalak és videomegosztók segítségével.

Egykori előadások felvételei és élő közvetítések, megosztott filmek mind azt szolgálják, hogy a koronavírus járvány jelentette veszélyhelyzetben ne maradjon program nélkül a kultúrafogyasztó közönség. Péntek este például az Óbudai Danubia Zenekar Facebook oldalán közvetíti a Zeneakadémiai koncertjét. Perényi Miklós gordonkaművész és a fiatal zongoraművész, Balogh Ádám, a Bartók Világverseny és Fesztivál II. helyezettje az est közreműködője, Kurtág György, Haydn és Dvořák egy-egy művét adják elő. Üres nézőtér előtt, élő közvetítésen tekinthetik meg az érdeklődők a MÁV Szimfonikus Zenekar nyíregyházi koncertjét is.

Szombat délután a Budapesti Fesztiválzenekar a legkisebbeknek szóló Kakaókoncertjét közvetíti, a világhírű együttes Vasárnapi Kamarazene című koncertje szintén a zenekar weboldalán élőben követhető március 15-én.

A nemzeti ünnepen élő színházi közvetítést tart a Vígszínház is Facebook oldalán. Vecsei H. Miklós "Kinek az ég alatt már senkije sincsen" című darabját, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében láthatja a közönség. A 48-49-es szabadságharchoz és forradalomhoz kapcsolódó elbeszélések, levelek és naplóbejegyzések alapján megírt színmű Arany János élettörténetén keresztül próbálja közelebb hozni a kor nagyjainak szellemiségét.

Megalakult továbbá az Első Magyar Karantén-színház is.

Jeles színművészek csatlakoztak máris a társulathoz Láng Annamária, Rába Roland, Vecsei H. Miklós, Trill Zsolt, Hegedűs D. Géza, de további zenészek, színészek csatlakozását is várják. A TRIP hajón közönség nélkül előadott produkciókat a hajó Facebook oldalán közvetítik. A nyitóelőadás hétfőn este 19 órától Albert Camus A pestis című regényének monodráma adaptációja lesz Hegedűs D. Géza előadásában.

"Amikor bejelentették a veszélyhelyzetet, rögtön elkezdtem abban gondolkodni, hogy akkor 100 főben maximalizálom a nézőszámot, és streamelünk közben. De aztán elolvastam egy csomó tanulmányt, barátaimmal beszélgettem, akik ehhez jobban értenek, mint én, és azt mondták, hogy

valójában ez a 100 fő is hiba, ha nekünk az a felelősségünk, hogy minél gyorsabban megpróbáljuk ezt a járványt megfogni, elsősorban azért, hogy maga az egészségügyi rendszer tudja ezt kezelni majd"

- idézte fel Magács László, a TRIP hajó vezetője, az Első Magyar Karantén Színház ötletgazdája az InfoRádiónak. Ezért úgy döntött, hogy legyen csak zárt ajtós a koncert. Szerinte érdekes helyzet lesz, hogy számos olyan művész találkozhat majd a TRIP színpadán, akiknek erre a hagyományos színházi szezonban elfoglaltságaik miatt erre nincs lehetőségük. Az akcióval egyúttal régi vágyak is teljesülhetnek.

A kulturális események élő közvetítéseinek időpontjairól bővebb információt ITT találhatnak az érdeklődők.

A mozik is csatlakoznak

A koncerteken és színházi előadásokon kívül a mozik is csatlakoznak a társadalmi mozgalomhoz. Bár a Cinema City multiplexek játszanak a városban, 80 főben korlátozva a közönség létszámát. A Budapest film úgy döntött, hogy a hálózatba tartozó művészmozik nem fogadják a közönséget a veszélyhelyzet miatt. Így nincsenek vetítések a Puskin, a Művész, a Corvin, a Toldi, a Kino, és a Tabán mozikban.A művész mozik nagy része tehát bezárt, de nem marad jó filmek nélkül a közönség. Például az összes magyarhangya film 50 százalékkal van leárazva a Vimeo csatornánkon. A szintén zárva tartó Cirkó mozi honlapján pedig díjnyertes szerzői filmeket lehet nézni.

Az élő közvetítések mozgalma mellett egy másik kezdeményezés is szárnyra kapott a magyarországi veszélyhelyzet bejelentése óta, ez a Ne váltsd vissza a jegyet mozgalom, amelynek résztvevői lemondanak megvásárolt belépők árairól, és nem váltják vissza a jegyeket, még úgy sem, ha azokat a későbbiekben nem tudják felhasználni. Ezzel is támogatva a magyar művészvilágot és kulturális intézményeket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Kapcsolódó hang

Élő közvetítések mozgalma
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018