eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, az operatív testület elnöke a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján a Művészetek Palotájában (Müpa) 2017. november 21-én.
Nyitókép: Mohai Balázs

Rangos kitüntetést kapott Káel Csaba

A francia Becsületrend lovagi fokozatával tüntették ki Káel Csabát. Az elismerést a francia nagykövet adta át a Müpa vezérigazgatójának Budapesten.

Káel Csaba a francia-magyar kulturális kapcsolatok fejlesztéséért, a kulturális diplomácia területén intézményvezetőként és alkotóként elért eredményeiért, a területen végzett kiemelkedő tevékenységéért, elkötelezett munkájáért kapta meg a francia állam legmagasabb kitüntetését.

Hagyományosan erős az egymás kulturális élete iránti érdeklődés – a Müpa vezérigazgatója szerint ennek is köszönhető, hogy magas rangú állami kitüntetést vehetett át.

„A francia Becsületrend lovagi fokozata egy nagy becsben tartott elismerés, hiszen korábban olyanok kapták meg, mint Liszt Ferenc, Bartók Béla, Molnár Ferenc, Zichy Mihály és Eötvös Loránd. A magyar kultúrának Párizsra figyelése Batsányi János óta folyamatos. Voltak korszakok, így a 19. század második fele, vagy a 20. század eleje, amikor ez erősebb volt, és kiváló magyar művészek vettek részt Franciaország kulturális életében, majd hazahozták a tudást, tapasztalatot, amitől itthon még inkább kiteljesedtek. Azért tartom nagy dolognak az elismerést, mert az ennek a folyamatnak egy következő lépése” - fejtette ki.

Emlékeztetett arra, a francia Becsületrendet lovagi fokozatát tavaly Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója vehette át. Mégis, az intézményi kapcsolatokon túl fontos a személyes kötődés is.

„A francia kapcsolatok a Müpa segítségével teljesedtek ki.

Aktívan tudok tenni a magyar-francia kulturális kapcsolatok érdekében, és ez a Müpának köszönhető”

- tette hozzá Káel Csaba.

A Müpa vezérigazgatója kiemelte a francia nagykövet, Eric Furnier szerepét is, aki nagyon aktívan érdeklődik a magyar kultúra iránt.

Káel Csaba azt mondta, a kitüntetés nagyon jó lehetőséget kínál a magyar művészet intenzívebb franciaországi megjelenésére, azonban hozzátette: nagyon meg kell dolgozni azért, hogy ezzel a lehetőséggel élni is tudjanak.

Éric Fournier a nagyköveti rezidencián tartott ünnepségen hangsúlyozta: Káel Csaba a Müpa vezérigazgatójaként és a Budapesti Tavaszi Fesztivált szervező operatív testület elnökeként rengeteget tett a két ország közti kulturális diplomáciai kapcsolat fejlődéséért.

Mint kifejtette, olyan francia művészek nagy sikerű magyarországi bemutatkozását tette lehetővé, mint Jean-Yves Thibaudet, Jean-Efflam Bavouzet, az Orchestre des Champs-Elysées, az Orchestre National d'Ile-de-France, Louis Langrée, Natalie Dessay vagy a Müpába a 2018/19-es évadban visszatérő Philippe Jaroussky.

A nagykövet kiemelte, hogy a Müpa nemzetközi rangú Régizene Fesztiválja a Versailles-i Barokk Zenei Központ és a Vashegyi György által vezetett Orfeo Zenekar együttműködésben a francia barokk repertoár és ezen belül Rameau színpadi műveinek bemutatását tűzte ki célul és ér el évről évre páratlan sikereket.

Magyarországon a francia kultúra megismertetésében és népszerűsítésében fontos mérföldkő volt Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közös kezdeményezésére életre hívott és 2016-ban Franciaországot a fókuszba állító Európai Hidak fesztivál is, olyan kiváló művészekkel a programban, mint Michel Legrand és Jean-Luc Ponty.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×