eur:
393.82
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Érdeklődők a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Budapesten, a Millenáris Parkban 2018. április 19-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Még mindig szeretünk olvasni - siker volt a 25. Könyvfesztivál

Nagy siker volt a 25. jubileumi Nemzetközi Könyvfesztivál, tízezer ember látogatott ki a Millenárisra a hétvégén.

Péterfy Gergely író, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy óriási sikernek tekinthető ez a jubileumi könyvfesztivál. Hozzátette, hogy 26 országból érkeztek kiállítók, amelyek több mint 170 programmal várták a nagyérdeműt.

"Több tucatnyi külföldi író lépett föl, a legkülönfélébb kiadók elhozták szerzőiket, és több tízezer látogató érkezett, hatalmas tömeg volt.

Voltak időszakok, hosszú órák, amikor a kiállítási csarnokokban egy gyufaszálat sem lehetett leejteni, gigászi sorok kígyóztak a szerzőknél dedikálásra várva" - tette hozzá.

A hatalmas tömegek megjelenésében az is szerepet játszhatott, hogy a rendezvény nagyon sok gyerekprogramot is tartogatott. Amíg a gyermekek a Gyerekbirodalomban játszottak, addig a szülők a felnőtt részlegen dedikáltathattak, könyveket választhattak, tehát igazi családi rendezvénnyé kerekedett az esemény.

"Soha ennyi fiatal arcot én még nem láttam a könyvfesztiválok történetében. Köszönhető ez annak, hogy az online térben hatalmas erőfeszítéseket tettünk arra, hogy minél több fiatalt érjünk el és csábítsunk ki a könyvfesztiválra"

- mondta.

Péterfy Gergely szerint nagyon fontos a fesztivál nemzetközi jellege. Idén Szerbia volt a díszvendég, a szerb kulturális miniszter látogatott el a rendezvényre és személyesen nyitotta meg a kiállítást. A nemzetköziség jegyében a megnyitón Lévai Balázs beszélgetett Daniel Kehlmann sztáríróval, aki milliós példányszámokban eladó szerző, emellett "hallatlanul közvetlen, rokonszenves, könnyeden és kellemesen társalgó ember" - mondta Péterfy Gergely.

Ezen kívül nagy sikerrel mentek az európai első könyvesek programjai, a kontinens csaknem minden országából érkeztek kiváló fiatal szerzők.

"A fesztivál legfőbb törekvése, hogy minél több fiatalt nyerjünk meg az olvasás, a könyv ügyének"

- mondta Péterfy, hozzátéve, hogy eladási számokat még nem tud mondani, mert a kiadók csak később összesítik az adataikat. "A kiadók beszámolója szerint szerény optimizmussal meg lehet állapítani, hogy növekedtek az eladások, ami nagyon nagy szó, mert nem könnyű időket élünk" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×