INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

könyvfesztivál

fiatal

olvasás

Érdeklődők a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Budapesten, a Millenáris Parkban 2018. április 19-én.

Még mindig szeretünk olvasni - siker volt a 25. Könyvfesztivál

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Nagy siker volt a 25. jubileumi Nemzetközi Könyvfesztivál, tízezer ember látogatott ki a Millenárisra a hétvégén.

Péterfy Gergely író, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy óriási sikernek tekinthető ez a jubileumi könyvfesztivál. Hozzátette, hogy 26 országból érkeztek kiállítók, amelyek több mint 170 programmal várták a nagyérdeműt.

"Több tucatnyi külföldi író lépett föl, a legkülönfélébb kiadók elhozták szerzőiket, és több tízezer látogató érkezett, hatalmas tömeg volt.

Voltak időszakok, hosszú órák, amikor a kiállítási csarnokokban egy gyufaszálat sem lehetett leejteni, gigászi sorok kígyóztak a szerzőknél dedikálásra várva" - tette hozzá.

A hatalmas tömegek megjelenésében az is szerepet játszhatott, hogy a rendezvény nagyon sok gyerekprogramot is tartogatott. Amíg a gyermekek a Gyerekbirodalomban játszottak, addig a szülők a felnőtt részlegen dedikáltathattak, könyveket választhattak, tehát igazi családi rendezvénnyé kerekedett az esemény.

"Soha ennyi fiatal arcot én még nem láttam a könyvfesztiválok történetében. Köszönhető ez annak, hogy az online térben hatalmas erőfeszítéseket tettünk arra, hogy minél több fiatalt érjünk el és csábítsunk ki a könyvfesztiválra"

- mondta.

Péterfy Gergely szerint nagyon fontos a fesztivál nemzetközi jellege. Idén Szerbia volt a díszvendég, a szerb kulturális miniszter látogatott el a rendezvényre és személyesen nyitotta meg a kiállítást. A nemzetköziség jegyében a megnyitón Lévai Balázs beszélgetett Daniel Kehlmann sztáríróval, aki milliós példányszámokban eladó szerző, emellett "hallatlanul közvetlen, rokonszenves, könnyeden és kellemesen társalgó ember" - mondta Péterfy Gergely.

Ezen kívül nagy sikerrel mentek az európai első könyvesek programjai, a kontinens csaknem minden országából érkeztek kiváló fiatal szerzők.

"A fesztivál legfőbb törekvése, hogy minél több fiatalt nyerjünk meg az olvasás, a könyv ügyének"

- mondta Péterfy, hozzátéve, hogy eladási számokat még nem tud mondani, mert a kiadók csak később összesítik az adataikat. "A kiadók beszámolója szerint szerény optimizmussal meg lehet állapítani, hogy növekedtek az eladások, ami nagyon nagy szó, mert nem könnyű időket élünk" - tette hozzá.

Nyitókép: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Siker volt a könyvfesztivál
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018