INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

1956

forradalom

film

szent imre egyetemi oktatókórház

Különleges felvételek kerültek elő 1956-ról

Különleges felvételek kerültek elő 1956-ról

Infostart / InfoRádió

Dokumentumfilm készült arról, hogy a budapesti egykori Tétényi úti Kórház (ma Szent Imre Egyetemi Oktatókórház) dolgozói milyen hősiesen álltak helyt az 1956-os forradalom és szabadságharc idején.

A Látlelet egy kórházról – Tétényi-1956 című film támogatója az 1956-os Emlékbizottság, vagyis a Terror Háza Múzeum volt – mondta az InfoRádiónak Kinyó Ferenczy Tamás rendező. A megvalósításra Zsigmond Vilmos dokumentumfilmes pályázata alapján került sor.

A szereplők, helyszínek megtalálása, az archív anyagok felkutatása kétéves történészi és forgatókönyvírói munka eredménye. Varga János filmtörténész hívta fel a készítők figyelmét a forgatások alatt azokra a korabeli felvételekre, melyek annak idején a Fővárosi Tanács Tétényi úti Kórházában készültek (így hívták a Szent Imre Kórházat). Ezek az első pillanatra jelentéktelennek tűnő felvételek a film során ismételgetve akkor válnak igazán drámaivá, amikor kiderül, hogy a hadikórházzá vált intézményben vagyunk, és az 1956-os önkéntes nővérek a videókat megtekintve nemcsak önmagukkal szembesülnek, hanem a munka során elhunyt önkéntestársukat, Magyar Katalint is felismerik. A készítők nagyon vigyáztak arra, hogy az egykori önkéntes nővérek ne tudják meg idő előtt, miféle felvételeket fognak látni 1956-ról, és a kamerák valóban az események újraélésének első pillanatát örökíthessék meg.

A "Látlelet egy kórházról" részben a dolgozók helytállásáról szól, illetve arról, hogy hihetetlen szervezőmunkával, hadiorvosi tapasztalatai segítségével Pálóczy József, a munkástanács elnöke és a kórház igazgatóhelyettesehogyan szervezte meg az önkéntes ápolónők munkáját a forradalom okozta kaotikus napokban.

Zártkörű vetítésre már sor került, de egyelőre jogi akadálya van annak, hogy a nagyközönség is láthassa a filmet – hangsúlyozta a rendező. Ezt ugyanis egy játékfilm tanulmányának szánták eredetileg, viszont azt nem gondolták, hogy ilyen drámai fordulatok zajlanak le a forgatás során, sőt a forgatás befejezése óta is kerültek elő újabb és újabb döbbenetes, korabeli felvételek. A meglepő fejleményeknek köszönhetően könyv is készül a Tétényi úti kórház történetéről és magáról a forgatásról – tette hozzá. Nemcsak a történetnek, hanem magának a filmnek is sajátos sorsa van, ami a mai kor lenyomata is egyben.

Kapcsolódó hang

Kinyó Ferenczy Tamás a Látlelet egy kórházról című filmről
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018