eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Budapesten lép fel a Buena Vista Social Club négy alapítója

A Buena Vista Social Club négy alapítótagjával koncertezik csütörtök este fél nyolctól a Papp László Sportarénában. A négy veterán zenész egy tizenegy tagú zenekar élén idézi meg a kubai dallamokat és az egykori Buena Vista Social Club hangulatát.

A Buena Vista Social Club eredetileg egy közkedvelt havannai szórakozóhely volt, amely az 1940-es években érte el népszerűségének csúcsát, és kiváló zenészeiről vált ismertté.

Az egykor a klubban fellépő zenészek közül többen is szerepeltek egy 1979-es Estrellas de Areito című kiadványon, amely két évtizeddel később arra inspirálta Ry Cooder producert és gitárost, hogy Havannába utazzon és felkutassa a még élő muzsikusokat.

A velük készült albumot az egykori klubról nevezték el, az európai turnéról és Ibrahim Ferrer szólólemezének készítéséről pedig Wim Wenders német rendező készített dokumentumfilmet ugyancsak Buena Vista Social Club címmel.

Az utóbbi egy évtized során a Buena Vista Social Club egyfajta védjegyévé vált a kubai ritmusoknak. Az együttes több tagja jelentetett meg szólólemezeket, és bár azóta Ibrahim Ferrer, Compay Segundo és Rubén González is elhunytak a tagok közül, a zenekar továbbra is folyamatosan koncertezik.

Csütörtök este a Papp László Sportarénában négyen lépnek fel zenekar tagjai közül.

A nagybőgős Cachaíto López adja az együttes ritmusát. A zenészdinasztiából származó López családja közel harminc bőgőst számol, és a 74 éves muzsikus számára sem okoz gondot a komolyzene, a jazz és a különböző tánczenei ritmusok közti váltás.

Trombitán Guajiro Mirabalt hallhatjuk, aki szintén a kezdetektől az együttes tagja, de igazán csak 2004-es szólólemeze óta szerepel a zenekar szólistái között.

Harsonán Jesús "Aguaje" Ramos működik közre, aki a Buena Vista albumain kívül játszott Ibrahim Ferrer, Rubén González és Omara Portuondo szólólemezein is, és nélkülözhetetlen tagja az együttes élő fellépéseinek.

A gitáron és orgonán játszó Manuel Galbán korábban a Los Zafíros énekegyüttes gitárosaként vált ismertté hazájában, akiknek a nevéhez egy önálló kubai tánczenei stílus, a doo-wop kialakulása is köthető.

Az este fél nyolckor kezdődő koncerten a négy veterán zenész egy tizenegy tagú zenekar élén idézi meg a kubai dallamokat és az egykori Buena Vista Social Club hangulatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×