eur:
390.21
usd:
364.2
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Budapest Hollywoodra éhezik

"Budapest Hollywoodra éhezik" címmel foglalkozott a magyar filmiparral és az ország által a filmkészítőknek kívánt lehetőségekkel a Reuters brit hírügynökség. Az elemzés dicsér, ám egyik-másik megállapítása olvastán elgondolkodtató, milyennek is látják a magyar filmipart külföldön.

A közelgő Cannes-i filmfesztivál kapcsán a Reuters tudósítója megjegyzi, hogy a Franciaországba látogató amerikai filmipari vezetőknek érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy maradjanak még egy kicsit a kontinensen és látogassák meg Budapestet is, amely az idei nyár egyik filmkészítői divatközpontja lesz.

A brit hírügynökség cikke emlékeztet a magyar filmgyártás hagyományaira, megjegyzi például, hogy az egyik legjelentősebb filmgyár, a 20th Century Fox alapítója, William Fox is itt született, ugyanakkor rámutat arra is, hogy az eémúlt időszakban "nem jegyezték olyan magasan Hollywoodban mint más kelet-európai helyszíneket, mint Prágát vagy Bulgáriát".

Budapesten új forradalom zajlik - fogalmaz a Reuters, kihangsúlyozva, hogy júniustól a Pokolfajzat című film folytatását (Guillermo del Toro rendezésében) és a "Csíkos pizsamás fiú" című holokausztfilmet is itt forgatják.

"Budapest változatos építészete alkalmat nyújt párizsi, londoni vagy akár középkori jelenetek leforgatására is" - jegyzi meg a cikk, hozzátéve, hogy Steven Spielberg is itt forgatta a München című film egy részét.

A "Csíkos pizsamás fiú" producere, David Heyman elmondta, hogy a filmkészítők "találtak egy már létező koncentrációs tábort, míg Budapest egyes részei jól tükrözik a 40-es évekbeli Berlint, nekünk pedig pontosan erre volt szükségünk".

A magyar főváros támogatói arra is rámutatnak, hogy míg Prágában folyamatosan emelkednek az árak, addig Magyarországon adókedvezmények járnak a filmgyártóknak.

A Los Angeles-i Raleigh Studios azt tervezi, hogy beszáll az építkezési fellendülésbe és stúdiót épít Magyarországon. "Földrajzilag és produkciós helyszínként is értelmes döntésnek tűnik. Nagyszerű személyzet található Magyarországon, jó a felszereltség és nagyon központi helyen van, ráadásul nagyon jól érzik a nyugati elvárásokat" - dicsért Michael Moore, a stúdió elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×