eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök az elnökjelöltek első televíziós vitáján, amelyet Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnökkel tartanak a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én. Az elnökválasztást november 5-én rendezik az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/CNN Photos/Will Lanzoni

A Fehér Ház szerint Biden kisebb megfázással küzdött

Ezek voltak az amerikai elnökválasztás televíziós vitájának fontos kérdései.

Megtartották csütörtök este az idei amerikai elnökválasztás első televíziós vitáját a két leendő elnökjelölt, Joe Biden demokrata párti jelenlegi elnök és Donald Trump republikánus volt elnök között.

A két politikus számos más téma mellett a bevándorlásról, az ukrajnai és a gázai háborúról, a gazdaság kezeléséről, sőt személyes kérdésekről is szópárbajt vívott egymással.

Az első kérdések a gazdaságra összpontosítottak, utalva egyebek között arra, hogy a felmérések szerint az amerikaiak a bérnövekedés és az alacsony munkanélküliség ellenére elégedetlenek Biden teljesítményével.

Joe Biden elismerte, hogy az infláció lényegesen magasabbra hajtotta az árakat, mint hivatali idejének elején, de emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járványt követően "újra össze kellett rakni a dolgokat".

Trump arról beszélt, hogy a világjárvány kitörése előtt az ország "történetének legnagyobb gazdaságát" felügyelte, és azt mondta, intézkedéseket hozott annak megakadályozására, hogy "a gazdasági szabadesés" súlyosbodjon.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Donald Trump megismételte, hogy ha megválasztanák elnökké, a háborút még azelőtt "rendezné", hogy hivatalba lép.

Biden háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A bevándorlást illetően Trump azt mondta, hogy Biden elmulasztotta biztosítani az Egyesült Államok déli határát, és ezzel bűnözők sokaságát engedte be. "Én ezt migránsbűnözésnek hívom" - tette hozzá.

Joe Biden túlzásnak és hazugságnak nevezte Trumpnak ezt a kijelentését.

A jelenlegi elnök megvádolta elődjét, hogy lehetővé tette az abortuszhoz való országos jog megszüntetését, amikor konzervatívokat nevezett ki az amerikai legfelsőbb bíróságba. Trump azzal vágott vissza, hogy Biden nem támogatná az abortusz korlátozását, és azt mondta, hogy a kérdés visszaadása az államoknak a helyes lépés.

Trump a vitában azt is kijelentette, hogy valójában ő nyerte meg a 2020-as választást. Amikor pedig a 2021. január 6-i támadásról kérdezték, amelyet a főként az ő támogatóiból álló tömeg követett el a Capitolium ellen, ismét elutasította a felelősségvállalást, és azt mondta, hogy a letartóztatottak közül sokan ártatlanok voltak.

Joe Biden erre azt válaszolta, hogy Trumpnak "nincs érzéke az amerikai demokráciához".

Biden "bűnözőnek" nevezte Trumpot arra hivatkozva, hogy elítélték egy pornósztárnak juttatott titkos pénzkifizetések eltussolása miatt.

Donald Trump viszont felhozta Joe Biden fiának, Hunter Bidennek a közelmúltbeli elítélését, amelyben egyebek között megállapították, hogy hazudott a drogfogyasztásáról annak érdekében, hogy fegyvert vásárolhasson.

A vitáról tudósító nemzetközi hírügynökségek kitértek arra, hogy a 81 éves Joe Biden különösen a vita elején rekedten, időnként akadozva beszélt. A vita után a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva Kamala Harris alelnök is elismerte, hogy az elnök "startja lassú volt", de reményét fejezte ki, hogy a választók nem a mostani másfél óra alapján, hanem eddigi elnöki teljesítményét figyelembe véve értékelik majd Biden teljesítményét. Fehér házi közlés szerint Biden kisebb megfázással küzd.

A CNN lebonyolításában tartott 90 perces összecsapásra jóval korábban került sor, mint bármelyik modern elnökjelölti vitára, több mint négy hónappal a november 5-i választás előtt. A két jelölt élő közönség nélkül jelent meg, és mikrofonjaik automatikusan kikapcsoltak, amikor nem ők következtek: mindkét szabályt azért vezették be, hogy elkerüljék a 2020-as első vitájukon kialakult káoszt, amelyet a közbevágások okoztak.

Az idei elnökválasztási kampány második és egyben utolsó elnökjelölti televíziós vitáját szeptemberben tartják.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×