eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Az iráni elnöki hivatal által közreadott képen Ebrahim Raiszi iráni államfő beszél az iráni iszlám forradalom győzelmének 45. évfordulója alkalmából Teheránban 2024. február 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal

Keményen üzent Irán Izraelnek a válaszcsapás lehetősége miatt

Irán "mind ez idáig soha nem használt fegyverekkel, másodpercek alatt" adna választ egy esetleges izraeli támadásra - szögezte le hétfő este az iráni külügyminiszter-helyettes az állami televíziónak adott interjújában, melyet a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség szemlézett.

"Ez alkalommal nem lenne 12 napjuk várni" - jelentette ki Ali Bakeri Káni arra utalva, hogy a szombat éjjel Izrael ellen intézett iráni drón-és rakétatámadást a teheráni vezetés Izrael Irán damaszkuszi konzulátusa ellen 12 nappal korábban, április 1-jén elkövetett légicsapásával indokolta.

A Mehr idézte az Izrael elleni szombati támadással kapcsolatban Abolfazl Amoeit, az iráni nemzetbiztonsági tanács szóvivőjét is, aki rámutatott arra, hogy a művelet során Irán "semmilyen, jelentős erővel bíró fegyvert nem vetett be", ám ő is aláhúzta: a jövőben készek eddig nem használt fegyvereket is használni.

"Minden eshetőségre van forgatókönyvünk" - fogalmazott.

Herci Halevi izraeli vezérkari főnök hétfőn megerősítette, hogy mindenképpen válaszolni fognak a támadásra.

"A legkisebb, Irán elleni akcióra is kemény választ fogunk adni"

- szögezte le ugyancsak hétfő este Ebrahim Raiszi iráni elnök (nyitóképünkön) Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel folytatott telefonos egyeztetésén, melyen a többi között a gázai fegyveres konfliktus is szóba került.

Mindeközben Abolfazl Sekarcsi, a fegyveres erők szóvivője, akit a Taszním félhivatalos iráni hírügynökség idézett, figyelmeztette a nyugati országokat - név szerint említve az Egyesült Államokat, Franciaországot és Németországot -, hogy nem hagyja válaszlépés nélkül, "ha átlépnek egy határt az Izraelnek nyújtott támogatásban".

"Irán bebizonyította, hogy nem agresszor, nem akarja a háborút szítani; de levágja a lábát bármely agresszornak" - fogalmazott a szóvivő.

"Ahelyett, hogy Irán törvényes műveletét ítélnék el, ne támogassák tovább a törvénytelen izraeli rezsimet, ne ugorjanak fejest az égő kemencébe!" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×