eur:
391.37
usd:
366.71
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Brüsszel, 2024. április 11.Az ülésterem az uniós villamosenergia-irányelv módosításáról tartott szavazás előtt az Európai Parlament (EP) kétnapos brüsszeli plenáris ülésének második napi tanácskozásán 2024. április 11-én. Az EP elfogadta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az uniós villamosenergia-piac reformját.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Kezdődik a rendkívüli EU-csúcs – kulcsfontosságú kérdésekben kellene dűlőre jutni

A szerdán kezdődő kétnapos rendkívüli EU-csúcs fő témái között lehet az unió gazdasági versenyképessége és a közel-keleti helyzet változása is.

Szerdán és csütörtökön rendkívüli ülést tart a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács, amelyen a két legfontosabb téma az Európai Unió gazdasági versenyképessége, illetve – Irán múlt szombati rakétatámadása miatt – a közel-keleti helyzet lehet. Elemzők szerint az EU vezetőinek állást kell foglalniuk a mostani csúcson arról, hogy

milyen retorziókat tartanak indokoltnak az iráni vezetéssel szemben, valamint arról is, hogy mit várnak az izraeli féltől.

Számos nemzetközi szövetséges – többek között Joe Biden amerikai elnök – is azt kérte az izraeli kormányzattól, hogy ne kezdjen megtorlásba. Nem tudni, hogy mekkora súllyal esne latba, ha az unió is kiadna egy hasonló közleményt, de jelzésértéke mindenképpen lenne, ha Európa vezetői is arra kérnék Izraelt, hogy próbálja meg elkerülni a háborút.

A rendkívüli uniós csúcsot az egykori olasz miniszterelnök, Enrico Letta jelentése miatt hívták össze, melyben az olasz politikus azt ajánlja, hogy ha az Európai Unió nem szeretne még inkább lemaradni az Egyesült Államoktól és Kínától, akkor

a tagállamoknak szorosabbra kell fűzniük a gazdasági együttműködést.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban ezúttal az ukrán energiahálózatot ért támadások, illetve a civileket ért légicsapások lehetnek napirenden.

Közben heves reakciókat váltott ki Brüsszelben és Magyarországon is, hogy rendőrök vetettek véget kedden egy helyi konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondott volna. A Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját a hatóságok szerint a kedd délutánra meghirdetett ellentüntetésekre hivatkozva kellett beszüntetni, miután korábban már két brüsszeli helyszín is elutasította annak megtartását.

A magyar kormány tagjai közül Orbán Viktor azt írta keddi Facebook-bejegyzésében, hogy szerinte „Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják”. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója pedig azt közölte ugyancsak a közösségi oldalán, hogy „Brüsszel többé nem a szabadság fővárosa, hanem egy baloldali, progresszív, liberális elnyomás eszköze, ezért változásra van szükség”. Orbán Balázs szerint az európai parlamenti választások június 9-én „el tudják hozni a remélt változást”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×