eur:
389.21
usd:
359.25
bux:
68095.19
2024. május 31. péntek Angéla, Petronella
A holland légierő F-16-os harci gépe csapásmérő fegyverzettel. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Hollandia négymilliárd eurós katonai támogatásra tett ígéretet Ukrajnának 2025-ig

Hollandia további egymilliárd euró katonai támogatást nyújt Ukrajnának idén, és 3 milliárd eurót különített el ugyanerre a célra 2025-re vonatkozóan - közölte pénteken Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnök.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után Rutte bejelentette, hogy további 400 millió eurót is felszabadítanak Ukrajna gazdaságának támogatására és infrastruktúrájának újjáépítésére.

"Ukrajnát naponta pusztítja az orosz agresszió. Ezen a héten nagyszabású támadások történtek erőművek ellen. A Harkiv város elleni támadásokban civilek is életüket vesztették. Ukrajnának többre van szüksége, hogy meg tudja védeni magát" - jelentette ki a kormányfő.

Szavai szerint a holland kabinet továbbra is elkötelezett amellett, hogy további légvédelmet és lőszereket biztosítson az ukránok számára. Ezt Dániával, Csehországgal és másokkal szoros együttműködésben kezelik, Rutte erről szerdán tárgyalt a két említett ország kormányfőjével.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter márciusi kijevi látogatása során ígéretet tett arra, hogy kormánya 350 millió euró értékű, F-16-os harci repülőgépekhez szükséges lőszerekkel és korszerű felderítő drónokkal is ellátja Ukrajnát.

Dánia, Hollandia és az Egyesült Államok emellett azt tervezi, hogy már a nyáron leszállít tucatnyi F-16-ost Ukrajnának, miután már megalkották az ehhez szükséges pilótaképző programot, és adományként felajánlottak repülőgépeket is a célra.

Címlapról ajánljuk
Választás 2024 – a köztévében vitáztak az EP-listavezetők

Választás 2024 – a köztévében vitáztak az EP-listavezetők

A közmédia televíziós vitát rendezett az európai parlamenti listavezetők számára. A tizenegy résztvevő fejenként egy-egy percet kapott a bemutatkozásra és az elköszönésre, a köztes időben pedig három témában fejthette ki a véleményét két percben. A megszólalási sorrend megegyezett a szavazólapokon szereplő sorrenddel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×