eur:
385.39
usd:
355.02
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Robert Fico szlovák kormányfő (j) és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a szlovák és az ukrán kormány együttes ülésén a szlovákiai Nagymihályon 2024. április 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Lazar

Robert Fico: Szlovákia támogatja Ukrajna mielőbbi EU-csatlakozását

A szlovák kormányfő közölte, hogy az uniós tagságot Ukrajna további békés fejlődése garanciájának tekinti.

„Szlovákia azt kívánja, hogy Ukrajna minél hamarabb az Európai Unió tagja legyen. Biztosan nem fog akadályokat gördíteni ez elé, és megosztja csatlakozási tárgyalási tapasztalatait is” – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a szlovák és az ukrán kormány együttes ülését követően a kelet-szlovákiai Nagymihályban

Egy rendőrségi helikopter, több száz rendőr és mesterlövészek is vigyáztak a nagymihályi ukrán–szlovák kormányülés résztvevőire, akik elsősorban a két ország közös együttműködésének megerősítéséről és az azt elősegítő módszerek meghatározásáról döntöttek. Robert Fico szlovák miniszterelnök a néhány héttel ezelőtt, szintén Nagymihályban zajlott kihelyezett kormányülésen még megkérdőjelezte a Kijevben is zajló háború történéseit, a csütörtöki találkozón Denisz Smihal mellett ülve viszont többször is kihangsúlyozta, hogy

Ukrajna helyzete példátlan, és Szlovákia lakosai még a legrosszabb álmaikban sem élik azt át, amit az ukrán állampolgárok nap mint nap megélnek.

Robert Fico azt kívánja, hogy minél hamarabb megszülessen az ukrajnai háború békés megoldása, amely tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét és szuverenitását. „Az orosz katonai erő Ukrajna elleni bevetése a nemzetközi jog súlyos megsértése volt” – szögezte le a szlovák kormányfő, hozzátéve, hogy Kijevnek segítségre és szolidaritásra van szüksége.

Ukrán kollégájával a humanitárius és civil segítségnyújtásról is tárgyaltak, ami bekerült a két kormány által csütörtökön aláírt szerződésbe is. Megállapodtak továbbá Kijev és Kassa vasúti összeköttetéséről. Denisz Smihal emellett az ukrajnai Munkács és a szlovákiai Nagykapos energetikai összekapcsolását említette, illetve egy munkacsoport létrehozását, amely az atomerőművekbe szánt fűtőelemek beszerzésének diverzifikálásán fog dolgozni.

„Mindez pénzbe kerül, de van értelme az energetikai rendszereink kétirányú összekapcsolásának” – szögezte le Robert Fico.

Hozzátette, hogy Szlovákia engedélyezi az ukrajnai mezőgazdasági termékek átszállítását az ország területén azokba az országokba, amelyeknek szükségük van rájuk. Smihallal azt is tisztázták, hogy amíg nem találnak megoldást, érvényben marad a 14 ukrán mezőgazdasági termék szlovákiai behozatalára vonatkozó tilalom.

A humanitárius segítség terén Denisz Smihal a műszaki felszerelések közös gyártásának lehetőségére és Ukrajna aknamentesítésére tért ki. Kereskedelmi téren Smihal szükségesnek tartja a technikai és gazdasági, valamint a védelmi együttműködés jelenlegi szerződéses kereteinek módosítását, jövő év júniusáig elvégzik ezeknek a szerződéseknek a felülvizsgálatát. Az ukrán miniszterelnök a szlovákiai vállalkozók bevonásával is számol a háború utáni Ukrajna újjáépítésébe, ezért meghívta a szlovákiai vállalkozói körök képviselőit a júniusi, berlini konferenciára, ősszel pedig ukrán–szlovák vállalkozói fórumot tartanak.

Cmképünkön Robert Fico szlovák kormányfő (j) és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a két kormány együttes ülésén a szlovákiai Nagymihályon

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×