eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
London, 2024. március 26.Julian Assange ausztrál újságíró támogatói tüntetnek Londonban 2024. március 26-án, miután a brit legfelsőbb bíróság megadta a lehetőséget Assange számára, hogy fellebbezzen a kiadatását elrendelő korábbi döntés ellen. Assange-t, a WikiLeaks-portál alapítóját az Egyesült Királyságban tartják fogva és az Egyesült Államoknak való kiadatása előtt áll, hogy kémkedés és számítógépes visszaélés vádjával bíróság elé álljon. Assange hét évet önkéntes száműzetésben töltött Ecuador londoni nagykövetségén, öt éve pedig a brit főváros szigorúan őrzött Belmarsh börtönben van kiadatási őrizetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Joe Biden megfontolja, hogy ejtsék a Julian Assange elleni vádakat

Az Egyesült Államok katonai adatok szivárogtatása miatt akarja elérni az ausztrál újságíró Egyesült Királyságból való kiadatását. A WikiLeaks alapítója szerint az amerikaiak politikai okokból akarják őt bíróság elé állítani.

Joe Biden amerikai elnök fontolóra veszi, hogy ejtse a vádakat a WikiLeaks alapítója, Julian Assange ellen, miután a szigetország parlamentje nemrég megszavazta, hogy Assange visszatérhessen hazájába, Ausztráliába – írja a Telex a BBC beszámolója alapján.

Az amerikai elnök a Fumio Kishida japán miniszterelnökkel való egyeztetés után tett utalást erre. Az Egyesült Államok katonai adatok szivárogtatása miatt akarja elérni a férfi Egyesült Királyságból való kiadatását. Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök közölte:

bár különböznek a vélemények Assange-ról, „nem tarthat a végtelenségig ez az ügy”.

Joe Biden nyilatkozatát követően pedig azt mondta az ausztrál kormányfő, hogy egyre optimistább a kérdésben.

Az ausztrál újságíró ellen tizenhét pontban emeltek vádat, többek közt kémkedés és számítógépes visszaélések miatt. Az ügyészek megítélése szerint Julian Assange életeket veszélyeztetett, amikor segített az amerikai hadsereg hírszerzési elemzőjének, Chelsea Manningnek diplomáciai és katonai iratokat közzétenni.

Julian Assange tagadja a vádakat, szerinte a szivárogtatás újságírói munkának minősült.

Chelsea Manninget 35 éves börtönbüntetésre ítélték, mert titkos információkat adott át a WikiLeaksnek, Barack Obama korábbi amerikai elnök azonban hét év után enyhítette a büntetését. Később ismét börtönbe került, mert nem volt hajlandó együttműködni az esküdtszékkel.

Julian Assange jelenleg a londoni Belmarsh börtönben tartózkodik, jogi képviselői azért küzdenek, hogy ne adják ki az újságírót az Egyesült Államoknak. Korábban hét évig az ecuadori nagykövetségen élt menekültként. Kiadatási eljárása március óta szünetel, miután a londoni Legfelsőbb Bíróság biztosítékra vár az amerikaiaktól, hogy ha átadják, nem ítélik halálra.

Assange 2006-ban alapította a WikiLeaks weboldalt, ahol több mint tízmillió dokumentumot publikált. Az iratok közül számos titkosított volt. 2010-ben nyilvánosságra hozott egy videófelvételt, melyen az volt látható, hogy egy amerikai katonai helikopterről civileket ölnek meg Irakban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×