eur:
397.27
usd:
371.58
bux:
70378.92
2024. június 24. hétfő Iván
A 2021. január 4-én közreadott képen Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítója a sajtó képviselőinek nyilatkozik az ecuadori nagykövetség egyik erkélyén Londonban 2017. május 19-én. A londoni központi büntetőbíróság 2021. január 4-i határozatának értelmében Assange-ot nem adják ki az amerikai hatóságoknak.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Londoni felsőbíróság: Julian Assange kiadható az Egyesült Államoknak

A testület fellebbviteli eljárás keretében semmisnek nyilvánította a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange kiadatási tilalmára vonatkozó ítéletet pénteken.

Timothy Holroyde bíró jelezte: a bíróság jóváhagyja az Egyesült Államok fellebbezését egy korábbi döntés ellen, amely megtiltotta a WikiLeaks alapítójának kiadását, azokra a szakvéleményekre hivatkozva, amelyek szerint reális kockázata van annak, hogy Assange az amerikai vizsgálati fogságban öngyilkosságot követ el.

Az amerikai hatóságok 18 vádpontot fogalmaztak meg Assange ellen a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben. Ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja.

Az ausztrál állampolgárságú 50 éves Julian Assange portálja hozzávetőlegesen csaknem 500 ezer titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt években ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek.

A WikiLeaks portál alapítóját védői szerint az Egyesült Államokban akár 175 év börtönre is ítélhetik.

Stella Moris, Assange menyasszonya közölte: a lehető leghamarabb fellebbeznek a döntés ellen.

A WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának kiadatását januárban a londoni központi büntetőbíróság megtiltotta. A végzés megfogalmazása szerint Assange depressziós, és retteg a jövőtől. Az indoklásban arra hivatkoztak, hogy a teljes elszigeteltség körülményei közepette, jelenlegi angliai vizsgálati fogságának helyszínén foganatosított kockázatcsökkentő intézkedések nélkül nem garantálható, hogy Assange nem vet véget életének.

Az Egyesült Államok ezzel szemben azzal érvelt, hogy Assange-nak nincsenek olyan mentális problémái, amelyek megakadályoznák kiadatását, és megfelelő általános állapotban van ahhoz, hogy alávesse magát a további jogi eljárásnak.

Washington egyúttal jelezte: számos biztosítékot adott írásban a brit hatóságoknak arra az esetre, ha Assange ellen Amerikában elmarasztaló ítélet születik. Ezek közé tartozik, hogy

ha Assange-t az Egyesült Államokban szabadságvesztésre ítélnék, az amerikai hatóságok lehetővé teszik, hogy a büntetést szülőhazájában, Ausztráliában töltse le.

Julian Assange hét évet töltött Ecuador londoni nagykövetségén az ecuadori kormány által nyújtott diplomáciai menedék védelme alatt. Két éve azonban - az ecuadori nagykövet engedélyével - a Scotland Yard a diplomáciai képviselet épületében őrizetbe vette.

Assange eredetileg azért menekült a nagykövetségre, mert a svéd kormány is körözte őt Svédországban elkövetett szexuális bűncselekmények vádjával, bár a svéd ügyészség a vizsgálatot már évekkel ezelőtt beszüntette, és 2019-ben visszavonta Assange nemzetközi körözését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×