eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Julian Assange-nak a WikiLeaks oknyomozó internetes portál ausztrál alapítójának kiadatása ellen tüntetnek a brit legfelsőbb bíróság londoni épülete előtt 2024. február 21-én, amikor folyatódik a bíróságon a tárgyalás Assange kiadatásáról az Egyesült Államoknak. A felirat szerint Assange hős. A kiadatást kérelmező amerikai hatóságok Assange ellen 18 vádpontot fogalmaztak meg, ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja a férfit.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Assange felesége: az én férjemet még meg lehet menteni

„Navalnijt már nem lehet megmenteni, de az én férjemet még igen” – ezt mondta Julian Assange felesége. A WikiLeaks alapítója szerdán tett egy utolsó kísérletet, hogy megakadályozza kiadatását az Egyesült Államoknak, ahol 175 év börtönt is kaphat.

Szerdán a londoni Királyi Bíróság előtt megjelentek a tüntetők, a rendőrök és a kordonok. Az ok: közeleg a döntés ideje arról, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak az ottani kémkedési törvény alapján vádolt Julian Assange-ot, aki 2019 óta ül egy londoni börtönben és egyre rosszabb állapotban van. Az ügyben két bíró dönt, de nem világos, mikor.

A bíróságon most elhangzott: azután, hogy Assange WikiLeaks-oldala publikálta a hackerek által szerzett bizalmas amerikai anyagokat, emberek tűntek el autoriter országokban.

Az egykor a szólásszabadság bajnokának tartott ausztrál származású férfi az első olyan újságíró vagy kiadó, akit a tengerentúlon a kémkedési törvény alapján akarnak elítélni.

18 vádpontot fogalmaztak meg ellene. Ha kiadják és elítélik, akár 175 évet is kaphat.

Az Egyesült Államokat képviselő vezető ügyvéd azt mondta a bíróságon: Assange és oldala „nem egyszerű újságírók vagy kiadók”. Clair Dobbin azzal vádolta meg Assange-ot: ő bátorította a bizalmas anyagok ellopására Chelsea Manning amerikai katonát, aki informatikai beosztásban dolgozott.

Az egyikor ünnepelt – de szexuális zaklatás gyanújába is keveredett – 52 éves WikiLeaks-alapító ügyvédei szerint védencüket azért büntetik, mert „az Egyesült Államok elleni globális ellenálló mozgalmat vezeti”.

Assange azzal vált híressé, hogy 2010-ben a WikiLeaks oldalon publikált egy videót, amelyen amerikai pilóták és a légiirányítók fagyos közönnyel kommentálják, hogyan lövik a levegőből az ellenállónak tartott civil irakiakat, köztük gyerekeket, mert fegyvernek nézték két Reuters-újságíró kameráját.

Az iraki és afganisztáni háborúkról az oldalon megjelent anyagok felvetették a háborús bűnök gyanúját, az ezután pubikált amerikai és más diplomáciai táviratok pedig kínos helyzetbe hoztak több országot másokkal szemben.

Donald Trump első választási kampányával párhuzamosan Assange kiesett az amerikai demokraták – és a liberális sajtó – kegyeiből, mivel a WikiLeaks publikálta a Demokrata Párt feltört emailjeit, amelyek ellopását az orosz kormánynak dolgozó hackereknek tulajdonították. Ő pedig azt mondta: szerinte „nem állami szereplő” törte fel a szervereket.

A botrány nem akörül robbant ki, hogy az emailek szerint a Demokrata Párt vezetése el akarta kaszálni a népszerű szenátort, Bernie Sanderst, hogy Hillary Clinton lehessen a párt elnökjelöltje, hanem az lett a téma, hogy az oroszok hekkeltek, hogy segítsenek Trumpnak.

Maga Assange fizikailag túl gyenge, hogy megjelenjen a bíróságon

– mondta a nyilvánosságot sokáig kerülő felesége, Stella, akivel két gyereke is van. Mint megjegyezte: a szigorúan őrzött londoni Belmarsh börtönben jobbára magánzárkában ül és alig alszik.

Az amerikai börtönben azonban meg is halna, véli. „Alekszejt már nem lehet megmenteni, de Julian esetében nem túl késő” – utalt a múlt héten börtönben meghalt orosz ellenzéki politikai fogolyra, Alekszej Navalnijra, akinek özvegye azt mondta: helyette folytatja a harcot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×