eur:
388.84
usd:
363.13
bux:
68275.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Szerpuhov orosz rakétás korvett. Forrás: Getty Images
Nyitókép: Forrás: Getty Images

Már a Balti-tengeren is vadásznak az ukránok, értékes orosz hajót lőttek ki – itt vannak a részletek

Kijevben közölték, hogy az ukrán titkosszolgálat gyújtotta fel a Kalinyingrádban állomásozó Szerpuhov rakétás korvettet.

Az RBC Ukraine hírportál titkosszolgálati forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy hatalmas tűz pusztított az orosz balti flotta egyik hadihajóján. A Szerpuhov rakétás korvett a kalinyingrádi területen lévő Baltijszk kikötőjében állomásozott, és a portál szerint a tűz az egész hajót elborította.

Az Ukrinform ugyancsak hírszerzési információk alapján azt jelentette, hogy a tűzben megsemmisült a hajó teljes kommunikációs és tűzvezető rendszere, ezért a Szerpuhov harcképtelenné vált. A kijevi hírügynökség azt valószínűsíti, hogy a súlyos károk miatt a hajó kijavítása hosszú időt vehet igénybe.

Orosz Buján-M osztályú rakétás korvett. Forrás: Wikipédia
Az orosz hadflotta egyik Buján-M osztályú rakétás korvettje. Forrás: Wikipédia

A Szerpuhov a Projekt 21631 Bujan-M hajó osztály ötödikként legyártott példánya, amely 2016-ig a Fekete-tengeren szolgált. Ezt követően a balti flottához vezényelték és azóta Kalinyingrád körzetében járőrözött. A viszonylag kis méretű hadihajó komoly tűzerővel rendelkezik. Két darab, függőlegesen beépített négyes konténerből Oniksz hajók elleni cirkálórakétákat indíthat. A tervek szerint az osztályt felszerelnék Kalibr robotrepülőgépekkel és 3M22 Cirkon hiperszonikus rakétákkal, amelyekkel már szárazföldi célpontokat is támadhatnak.

A korvettek emellett erős légvédelemmel is rendelkeznek.

A konténerekből Komar légelhárító rakétákat is ki lehet lőni, illetve a fedélzeten van két AK-630M2, 30 mm-es, radarvezérlésű gépágyú, valamint egy Pancir-M légelhárító komplexum. A hajókat felszerelték egy 100 mm-es tengerészeti ágyúval és két nehéz géppuskával is. A Bujan-M osztály igen fejlett radarokkal és tűzvezető rendszerrel valamint elektronikai hadviselési eszközökkel is rendelkezik. A 32 főnyi legénység legfeljebb 10 napos küldetéseket teljesíthet a hajóval.

Műszaki adatok:

  • vízkiszorítás: 949 tonna
  • hossz: 74,1 méter
  • szélesség: 11 méter
  • magasság: 6,57 méter
  • merülés: 2,6 méter
  • max. sebesség: 25 csomó
  • hatótávolság: 2500 kilométer (12 csomó mellett)

Ahogy az ukrán haditengerészet szóvivője, Dmitro Pletencsuk az RBC Ukraine-nak elmondta, a háború kezdete óta számos orosz hadihajót sikerült megsemmisíteniük. Az oroszok legnagyobb vesztesége kétségtelenül a fekete-tengeri flotta zászlóshajójának, a Moszkva rakétás cirkálónak az elsüllyesztése volt. De elvesztettek egy nagyon korszerű tengeralattjárót is és négy nagy partraszállító hajót. Így az orosz haditengerészetnek csak öt ilyen rohamhajója maradt a Fekete-tengeren.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×