eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvő Los Cristianos kikötőjében, a háttérben strandolók 2023. október 26-án. A spanyol parti őrség hajója 23 migránst vett fedélzetére egy csónakból a Kanári-szigetek partjai előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes

Nem éppen "nyaralós" problémával küzd a Kanári-szigetek

Több mint tizenháromszorosára emelkedett a Kanári-szigetekre érkező migránsok száma idén januárban az előző év hasonló időszakához képest. A Spanyolországhoz tartozó, de autonómiát élvező szigetcsoport most a madridi kormánytól vár segítséget, de a két régió vezetése között növekszik a feszültség.

Idén januárban jelentősen megugrott a szubszaharai térségből a Kanári-szigetekre érkezett migránsok száma. Vargha Márk, Migrációkutató Intézet vezető kutatója az InfoRádióban elmondta: az a kérdés, hogy Spanyolország hogyan fogja kezelni a helyzetet. Meglehetősen jó diplomáciai kapcsolatokat ápol ugyan a nyugat-afrikai országokkal, ez nagyon fontos kulcseleme a spanyol migrációs politikának, de úgy tűnik, hogy ezek a megállapodások legfeljebb a visszaküldésekben segítenek, az érkezések csökkentésében nem.

"Mindenkinek érdemes kikötnie, nyilvánvaló, hogy a spanyol hatóságok nem fogják a migránsokat ezeken a nagyon veszélyes Atlanti-óceáni vizeken visszatolni. Ez ugyanis egy sokkal veszélyesebb útvonal, mint a közép-mediterrán, vagy a nyugat-mediterrán, ahol a Földközi-tengeren kell átkelniük a migránsoknak Afrikából" – magyarázta a szakértő.

A mostani adat nagy kiugrást jelent az elmúlt évekhez képest, hiszen januárban összesen 7270 szubszaharai migráns érkezett a szigetekre, ez pedig a tavalyi év januári 566-hoz képest 1300 százalékos növekedés.

Tavaly összesen csaknem 40 ezer migráns jutott el a népszerű spanyol turistaparadicsomba. Az eddigi rekordév 2006 volt, amikor 31 ezer menekült szállt partra.

"Most már El Hierróba, a Kanári-szigetek legkisebbjére érkeznek. Itt azonban csupán körülbelül 9000-en élnek, vagyis látható, hogy iszonyatosan megterheli a helyi lakosságot és az infrastruktúrát az, hogy rövid időn belül sokan érkeznek egy ilyen kis területre. Ebből feszültség is adódik a két régió vezetése között, hiszen a Kanári-szigetek rögtön a madridi kormánytól – ami jelenleg egy szocialista baloldali kormány – vár, várna segítséget" – fejtette ki Vargha Márk.

Spanyolország és az Európai Unió egyébként együttműködési megállapodások sorával próbálja érdekeltté tenni a két fő kibocsátó ország, Mauritánia és Szenegál kormányát a migránsok feltartóztatásában.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×