eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Multiethnic college students sitting in a classroom studying on laptop during class. Group of guys and girls using laptop during computer lesson. Young man and concentrated women sitting in a row doing homework on pc.
Nyitókép: Ridofranz/Getty Images

A demokráciában bíznak a német fiatalok, a kormányban és a parlamentben már kevésbé

A német fiatalok többsége bízik a demokráciában és az Európai Unióban, de jóval kritikusabbak a német politikai intézményekkel, mindenekelőtt a kormánnyal és a parlamenttel szemben, jelentős részük részük aggódik a jövő alakulása miatt is – derül ki egy friss felmérésből.

A Bertelsmann Alapítvány tanulmányához tíz európai országban végzett felméréseket: Németországban 2248 reprezentatívan kiválasztott személyt kérdeztek, köztük több mint 500 fiatalt 18 és 30 év között. A német médiumok ezzel kapcsolatban elsősorban a fiatal generáció véleményét elemezték. Általános értékelés szerint a demokrácia melletti kiállás Németországban erősebb, mint a többi vizsgált országban. Ugyanez azonban nem mondható el a kormány, illetve a parlament iránti érzelmekről.

Ami az alapítvány által ismertetett konkrét adatokat illeti, a válaszadó fiatalok 59 százaléka elkötelezett a demokrácia iránt, az Európai Unióval kapcsolatban pedig 62 százalékuk vélekedett így. Ugyanez az arány a kilenc másik európai országban a demokráciát illetően 50, míg az unióval kapcsolatban átlagosan 57 százalékos volt.

A megkérdezett német fiatalok 52 százaléka ugyanakkor nem bízik a kormányban, 45 százalékuk pedig a parlamentben sem.

Az oktatás és a tudomány viszont közel áll hozzájuk, mintegy 75 százalékuk bizalommal tekint ezekre a területekre.

A válaszokkal értékelve az alapítvány szakértői kedvezőnek minősítették a demokráciába vetett bizalmat. Hangsúlyozták annak szükségességét, hogy az illetékes hatóságok ezt ne kockáztassák. A kormány és a parlament tevékenységének jóval negatívabb értékelésével kapcsolatban pedig arra figyelmeztettek, hogy elengedhetetlen a politika problémamegoldó képességébe vetett hit erősítése. Fennáll ugyanis az a veszély, hogy ellenkező esetben a fiatalok azokhoz fordulnak, akik túl egyszerű megoldásokat ígérnek. Ezáltal pedig nyitottak lehetnek a radikális ötletekre – vélekedtek.

A felmérést Németország mellett Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban Romániában, Spanyolországban, Svédországban és Nagy-Britanniában végezték.

Feltűnő volt, hogy a megkérdezettek jelentős része életkortól függetlenül aggódik a jövő miatt. Az adatok szerint a fiatalok 36 százaléka számít a dolgok rosszabbodására, ez az arány az idősebbek esetében 42 százalékos volt. A németországi fiatal felnőttek átlagosan pesszimistábbak voltak, mint a többi érintett országokban élő "kortársaik".

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×