eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Midsection of woman using credit card for contactless payment at checkout at zero waste store
Nyitókép: Luis Alvarez/Getty Images

Ausztriában is csak kártyán kaphatnak pénzt a menekültek

Bécsben már a német megoldás átvételének megvalósításán dolgoznak.

A német tartományok a napokban állapodtak meg arról, hogy nyártól bevezetik a menekültek állami segélyeinek használatára az úgynevezett fizetési kártyát (Bezahlkarte). Tulajdonosaik fizethetnek vele, de átutalásra nem használhatják. Az ötletet máris felkarolta az osztrák kormánykoalíció vezető pártja, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP).

A kártya bevezetésével a német tartományi hatóságok a kormánnyal egyeztetve több célt tűztek maguk elé, közvetve mindenekelőtt az országot rendkívüli módon sújtó illegális bevándorlás korlátozását, közvetlenül pedig annak megakadályozását, hogy a Németországban tartózkodó menekültek az államtól kapott pénz egy részét hazautalhassák a származási országokban élő hozzátartozóiknak, illetve barátaiknak. Ezért a kártya csak németországi vásárlásokra használható fel. De cél az is, hogy a tervezett korlátozással akadályozzák az embercsempészek tevékenységét, végül pedig annak elősegítése, hogy csökkentsék a segélyezést bonyolító tartományi hatóságok adminisztrációs terheit.

A menekültválság Ausztriát is sújtja, ha nem is olyan mértékben, mint Németországban. A múlt évben a korábbiakhoz viszonyítva némelyest csökkent is az országba érkezett menekültek száma. Ennek ellenére az Osztrák Néppárt követendőnek tartja a német példát. Susanne Raab néppárti integrációs miniszter szó szerint "abszolút értelmes ötletről" beszélt.

A miniszter az ORF közszolgálati médiumnak nyilatkozva egyetértett azzal, hogy a pénzbeli kifizetéseket közvetve természetbeni juttatásokkal váltsák fel. Ez – mint fogalmazott – az osztrák tartományokkal együttműködve hatékony eszköz lenne annak biztosítására, hogy az államtól kapott pénzt a menekültek valóban arra használják fel, ami szükséges

Ugyancsak támogatásáról biztosította a fizetési kártyát a szintén néppárti Gerhard Karner belügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy júniusban a tartományok illetékes vezetőivel egyeztetni kíván a német mintájú fizetési kártya bevezetéséről.

A tartományok közül elsőként Felső-Ausztria biztosította támogatásáról a német modellt. A tartomány miniszterelnöke, Thomas Stelzer kijelentette, hogy Felső-Ausztria továbbra is kiáll humanitárius kötelezettségei, illetve azoknak a segítése mellett, akik a háború és a terror elől menekülnek, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyidejűleg erősebben kell fellépni az illegális bevándorlás ellen.

A tartományi vezető szerint ebből kiindulva a kártya bevezetésének "erőteljes jelzésértéke" lenne. Mindezt napirendre kívánják tűzni a tartományok integrációs felelőseinek soron következő konferenciáján.

A Németországban létrejött előzetes megállapodás szerint minden tartomány maga dönti el, hogy a juttatás mekkora része kerül az említett fizetési kártyára. A megállapodást a tizenhat német tartomány közül tizennégy támogatta, Bajorország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia ugyanakkor jelezte, hogy az alapkoncepcióval egyetért ugyan, de más utat követ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×