eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Four rockets of anti-aircraft missile system are directed upwards against the background of sunset
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Csicsmann László: Irán belső biztonsága is jelentős kérdéssé vált

Irak és Szíria után kedd éjjel Pakisztánra mért légicsapást az iráni Forradalmi Gárda. A beludzsisztáni szunnita csoportot célzó támadásban két gyermek halt meg és három ember megsebesült. Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő szerint a történtek váratlanok, de nem előzmény nélküliek, a konfliktus eszkalálódása azonban egyik félnek sem érdeke.

A beludzsi lakosság egy határon átnyúló népcsoport, egyik fele ugyanis Irán délkeleti részén, a másik fele a határ túloldalán, Pakisztánban él ugyanezen nevű tartományban. Iránban a kurd területeken kívül az elmúlt években Beludzsisztánban történt jelentősebb felkelés. Számos merényletre is sor került az elmúlt hónapokban: például 2023 decemberében 11 iráni rendőr vesztette életét egy támadásban, amit a pakisztáni bázisú szunnita csoport, a Dzsais al-Adl vállalt magára – mondta az InfoRádióban Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Irán azzal vádolja Pakisztánt, hogy nem lép fel kellőképpen ezen csoportokkal szemben, és a Közel-Kelet-szakértő szerint a keddi akció válasz a decemberi eseményekre. Iránban több helyen voltak hasonló merényletek, például múlt héten Kermanban. Válaszként Szíriában, illetve Irakban történtek támadások. Mint kiemelte,

az elmúlt napokban, hetekben, részben összefüggésben a gázai konfliktussal, Irán belső biztonsága vált jelentős kérdéssé.

A gázai háború óta tapasztalható a konfliktusok egyfajta eszkalációja a közel-keleti régióban: Irakban, Szíriában, Jemenben, tágabban a Vörös-tengeren. Csicsmann László szerint azonban némileg meglepő a pakisztáni támadás.

"Itt Irán nem szokott fegyveres erővel odacsapni" – jegyezte meg, hozzátéve még további szokatlan körülményként, hogy kedden a davosi találkozón az iráni külügyminiszter tárgyalt a pakisztáni miniszterelnökkel, és erre a pakisztáni akcióra órákkal később került sor. Pakisztán szóvá is tette, hogy ezt a diplomáciai csatornákon keresztül meg lehetett volna beszélni.

Egy államok közötti háború kirobbanását a Közel-Kelet-szakértő kevéssé tartja valószínűnek,

mert Iránnak sem érdeke az ilyen típusú konfrontáció. A Pakisztánra mért csapás célja inkább Irán elrettentő képességének bebizonyítása lehetett, nevezetesen, hogy nem riad vissza fegyveres erő alkalmazásától, hogy az ország területét megvédje. Csicsmann László Irak esetén sem valószínűsít eszkalációt a két ország között, hiszen az iraki kormány erőteljes iráni befolyás alatt áll.

"Az pedig, hogy Pakisztán válasza mi lesz, meglátjuk, de azt gondolom, nem érdeke Pakisztánnak sem, hogy konfrontációba kerüljön a szomszédos Iránnal" – zárta elemzését a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×