eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
műhold
Nyitókép: Michael Dunning/Getty Images

Irán három műholdat bocsátott fel egyszerre

Irán három műholdat bocsátott fel egyszerre vasárnap reggel, két héttel az 1979-es iszlám forradalom 45. évfordulója előtt - jelentette az iráni állami televízió, az IRNA hivatalos és a Mehr félhivatalos hírügynökség.

A Mahda, a Pajam és a Hatef nevű műholdak sikeresen pályára álltak 450 kilométerre a Föld fölött - tájékoztatott a média, mely a felbocsátásról felvételeket is közzétett.

Az Egyesült Államok és Izrael attól tart, hogy Irán nagy hatótávolságú rakéták kialakítására használja fel az űrtechnológiát, műholdprogramja pedig szembemehet az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával.

Teherán ugyanakkor továbbra is fenntartja azt az állítását, hogy nem áll szándékában atomfegyvereket fejleszteni, műholdjai adatokat gyűjtenek az időjárással, a természeti csapásokkal és a mezőgazdasággal kapcsolatban, de semmilyen katonai célt nem szolgálnak. Egyben kitart amellett, hogy űrtevékenysége békés célú, és összhangban van az ENSZ határozatával.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×