eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash

Az atomhatalom Pakisztán nem hagyta válasz nélkül az iráni agressziót

Irán Irak és Szíria után váratlanul pakisztáni célpontok ellen is támadást intézett, amit az atomhatalom nem hagyott válasz nélkül. Újabb fegyveres konfliktus kialakulása van a levegőben.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Irán hétfő hétfő éjszaka rakétákkal lőtte az állítása szerint az észak-iraki Erbílben lévő izraeli "kémközpontokat", valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető észak-szíriai célpontokat. Az Erbílre kilőtt rakéták az amerikai konzulátus közelében lévő gazdag negyedben csapódtak be. A kurd regionális kormány biztonsági tanácsa szerint a támadásnak négy polgári halálos áldozata és hat sebesültje volt.

Ezt követően kedd éjszaka mért csapást Pakisztánra az iráni Forradalmi Gárda. A beludzsisztáni szunnita csoportot célzó támadásban két gyermek halt meg és három ember megsebesült.

A pakisztáni külügyi tárca közleményt tett közzé, amelyben megerősítette a támadás tényét - írja az Index. A közleményben kijelentik,

"Pakisztán szuverenitásának megsértése teljességgel elfogadhatatlan, és súlyos következményekhez vezethet."

Hozzátették, a dolog azért sem érthető, mert létezik és működik több kommunikációs vonal, kapcsolat az iráni és a pakisztáni vezetés között. Mindenesetre visszarendelték Pakisztán iráni nagykövetét, míg az éppen Teheránban tartózkodó iráni nagykövet egyelőre nem tér vissza állomáshelyére, Pakisztánba.

Nem váratott sokat magára a pakisztáni válasz

Csütörtök hajnalban a pakisztáni légierő iráni területen működő ellenséges lázadócsoport bázisát támadta.

A pakisztáni külügyminisztérium közleménye szerint akciójuk „rendkívül összehangolt és célzott, precíziós katonai csapások sorozata volt”. A közleményben hangsúlyozták, hogy a támadást egy tervezett nagyszabású terrorista akcióról szerzett értesülést követően hajtották végre „Pakisztán biztonságának megvédése érdekében” - írja a lap.

Megjegyzik, hogy

Irán egy olyan beludzs fegyveres szervezet, a Dzsais al-Adlt (Az igazság hadserege) ellen indította támadását, amely Pakisztánon felül jelent rájuk fenyegetést Teherán szerint.

Még a rakétatámadás előtt órákkal a davosi Világgazdasági Fórumon egyeztetett a pakisztáni ügyvezető kormányfő az iráni külügyminiszterrel. A hét elején pedig a pakisztáni külügyminiszter találkozott Irán afganisztáni ügyekért felelős különleges megbízottjával, hogy a régiós biztonságról egyeztessenek.

A Tabadlab nevű pakisztáni politikai elemzőműhely egyik kutatója, Mosarraf Zaidi azt nyilatkozta az al-Dzsazírának, hogy a legrosszabbkor érkeztek az iráni rakéták, éppen akkor, amikor pengeélen táncol annak lehetősége, hogy Izrael gázai hadművelete nyomán kiszélesedik a konfliktus a régióban. Pakisztán egyelőre a helyén kezelte a támadásra adható választ. Az elemző hozzátette, a nagyobb veszélyt az jelentheti, ha Pakisztán komolyan veszi, és tényleg beleáll a konfliktusba, amelynek Iszlámábád nem az első számú résztvevője.

A washingtoni székhelyű New Lines Institute for Strategy and Policy szakértője megjegyezte, hogy ha Pakisztán saját katonai erejével keményen visszavág, akkor azzal azt kockáztatja, hogy egy elhúzódó konfliktusba csöppen. Egy másik vélemény pedig azt feszegeti, hogy Irán ezzel a támadással felbátoríthatja Pakisztánt, és további hasonló katonai lépésekre ösztönözheti határain kívüli. Másfelől pedig éppen ez az iráni taktika vezethet oda, hogy végül Pakisztán átgondolja a lehetőségeit, és úgy dönt, még szorosabbra fűzi viszonyát Irán térségbeli ellenfeleivel, így az USA-val, Szaúd-Arábiával és Törökországgal.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×